Post

Dijital Dönüşüm ve Yeni Nesil Gazetecilik

Dijital teknoloji her şeyi dönüşüme zorunlu kılarken; yazılı, görsel ve işitsel medya da bundan nasibini alıyor, gazetecilik gittikçe dijitalleşerek dijital gazetecilik kavramını ortaya çıkarıyor. İnsanlar basılı gazetelerden çok, internete yöneliyor; sosyal medyaya ilgi her geçen gün artıyor. Özellikle zamanının çoğunu internette geçiren milenyum kuşağı, haberleri de internetten takip ediyor. Bu durum; habercilikte sosyal medyadan yararlanmayı gerektiriyor. BBC Dünya Servisi Sosyal Medya Editör Yardımcısı Yolande Valery, “Haber açısından sosyal medya gerçeğini görmemiz ve kitlelere ulaşmak için bu platformları kullanmamız gerekir” diyor. Peki gazetecilikte sosyal medyadan nasıl yararlanılır, dijital gazetecilikte hangi becerilere sahip olunmalıdır ve nelere dikkat edilmelidir? Haydi, hep beraber bakalım...  

 

Gazetecilikte Sosyal Medyadan Nasıl Yararlanılır?

 

 

Haber platformu olarak hangi sosyal medya platformunun seçileceği, aklınıza ilk gelen sorulardan biri olabilir. Burada; duyurulacak haberin hangi platformlarda ilgi görebileceği değerlendirilmeli, ancak ne olursa olsun bu platformlardan yararlanmak ihmal edilmemelidir. Her bir sosyal medya platformu haber sunumunu farklı tarzda gerçekleştirdiği için; gazeteciler de, ürettikleri içerikleri ilgili platforma ve o platformun kitlesine uygun hale getirmelidir. Bu da, çeşitli beceriler gerektirir.

 

Dijital Gazetecilikte Hangi Becerilere Sahip Olunmalıdır?

Dijital gazeteciler, “cep telefonuyla video çekmek, ilgili platforma uygun fotoğrafı seçmek, kullanıcı katkılı içerik oluşturmak, radyo / televizyon / internet sitesine multimedya haberler yapmak vb. konularda belli becerileri kazanmalıdır.

Sosyal Medya Prodüktörü Gabriela Torres, “Diğer haberlere uyguladığınız kriterleri, sosyal medya kaynaklı haberlerde de kullanmak çok önemli.” diyor.

 

Dijital Gazetecilikte Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

 

Bilgilerin Doğruluğu

Gazetecilikte sosyal medya, aynı zamanda harika bir araştırma mecrasıdır, son dakika haberleri bulmak için iyi bir kaynaktır. Ancak geleneksel gazetecilikte olduğu gibi, sosyal medyadan edinilen bilgi ve içerik de denetimden geçirilmelidir; doğruluğu, gerçekliği kanıtlanmalıdır; çünkü burada karşılaşılan birçok haberin doğru olmama olasılığı vardır. Kaynağın güvenilir olup olmadığı, bilgilerin güncel olup olmadığı, paylaşımın altında ne tür yorumlar olduğu vb. dikkat edilmesi gereken noktalar arasındadır.

 

Takipçi Yorumları ve Veriler

Takipçilerin konuştukları konuları, sordukları soruları, bilgi almak istedikleri konuları takip etmek; üretilecek haberler hakkında yönlendirir, dijital içeriğin zenginleştirilmesine yardım eder. Sadece yeni haber konusu bulmak için değil, paylaşılan haberlerin aldığı tepkileri görmek için de takipçi yorumları çok faydalıdır. Sayfaların görüntülenmesine, paylaşılmasına, bağlantıların tıklanmasına dair veriler; izleyici kitlesi ile ilgili önemli ipuçları verir. Piyasada birçok editörün bilmek istediği şey, bir haberi kaç kişinin okuduğu olsa da; önemli olan tek şey bu değildir; okurların sitedeki haberleri ne kadar takip ettiği, bir haberde ne kadar zaman harcadığı, sonrasında hangi sayfalara geçtiği gibi veriler de önem teşkil eder. Bu verileri, dijital analiz platformlarından elde etmek mümkündür.

 

Düzenleme

Haber ilgi çekici olmalıdır, mobil cihazlara uygun olmalıdır, arama motorlarında kolay bulunacak şekilde düzenlenmelidir.

 

Fotoğraf ve Başlık

İnternet haberciliği söz konusu olduğunda; fotoğraf da başlık da, habere açılan iki önemli kapıdır. Fotoğrafın yakın çekim olması; özellikle cep telefonları açısından tercih sebebi olmalıdır, çünkü geniş plan bir fotoğrafa göre daha dikkat çekici ve fikir vericidir.

İnternet haberleri için fotoğraf seçimi konusunda; yayın ilkelerini, telif haklarını gözetmek, kaynakların güvenilirliğini kontrol etmek, haberin içeriğine ve türüne uygun görsel seçmek, fotoğrafın kime ve hangi olaya ait olduğunu bir alt yazı ile bildirmek vb. önemlidir.

Başlığın ise; eskiden kısa olanının makbul olduğu söylense de, bugünkü tecrübeler bunun genel bir kural olamayacağını göstermektedir. Eğer başlık, haberin ne ile ilgili olduğu konusunda yeterli bilgi vermiyorsa, haberin tıklanma ihtimali azalır ve kısa başlık işe yaramayabilir.

 

Mobil Cihazlara Haber Yazmak

İnsanlar hareket halinde olduklarında; haberleri de cep telefonu, tablet gibi taşınabilir cihazlardan takip etmek istiyorlar ve genellikle çok fazla vakitleri olmuyor. Bu nedenle mobil cihazlar için haber yazarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; hem ekranın küçüklüğü hem de hızlı yoldan bilgi edinilmesi bakımından yazının kısa tutulmasıdır. Mobil cihazlara haber yazmak ayrı bir beceri gerektirir ve en iyi verimi alabilmek için sınırlılıklarını anlamak önemlidir.

---------

Bunlara ek olarak; Facebook’ta canlı yayın nasıl yapılır, YouTube’da başarılı olmanın yolları nelerdir gibi konuları araştırıp kendini geliştirmek, canlı tweet’lerle son dakika haberleri geçmek, görsel gazetecilikte “drone kamera” denilen uçan kameraları kullanmak, sanal gerçeklik grafik teknolojisinden yararlanmak vb. yöntemler faydalı olacaktır.

 

Siz de haberlerinizde sosyal medyanın gücünden yararlanmak istiyorsanız; gerek bünyemizdeki serbest çalışan sosyal medya danışmanlarımızdan gerekse gazeteci yazarlarımızdan ya da görsel anlamda size destek sağlayacak uzmanlarımızdan yardım alabilirsiniz. Size en uygun uzmanı bulmak için hemen tıklayın.

 

 

 

SanalUzman  Ekibi

SanalUzman Ekibi

İşverenle uzmanı buluşturan e-ticaret platformu

Henüz yorum bulunmamaktadır.

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapın.