Geleceğin İş Gücü Nasıl Olacak?
PWC tarafından yapılan Geleceğin İş Gücü araştırmasına göre; iş dünyasında 4 farklı karakteristikte yapılanma olacak. Mavi Dünya, Sarı Dünya, Yeşil Dünya, Kırmızı Dünya olarak açıklanan bu yapılanmalardan ilk üçü PWC 2020 raporu sonucu iken; PWC 2030 raporu ile bunlara Kırmızı Dünya da eklendi.
PWC Küresel İş Gücü Yetenek Lideri Bhushan Seti; bu dört dünyanın “kolektif” veya “bireysel” olması açısından farklılık gösterdiğini, işletmelerin çok parçalı bir tedarik zincirine sahip olması ya da entegre ve büyük olması açısından da farklılıklar olduğunu belirtiyor.
Yakın Gelecekte Çalışma Dünyası Nasıl Olacak?
İş hayatında başarı, hatta iş dünyasında var olmak; değişime uyum sağlamak, bununla da yetinmeyip değişimi başlatan taraf olmak ile ilgili. Dolayısıyla; siz de başarılı olmak isteyenlerdenseniz, geleceğin iş gücünün hayatınıza girmesini beklemek yerine, bu makaleyi mutlaka okumalı ve neler yapabileceğinizi bugünden düşünmelisiniz. “Neden şimdiden düşüneyim?” diyenleriniz varsa, geleceğin kapımızda olduğunu belirtmekte fayda var. Haydi o zaman başarının anahtarı için; işin geleceği neleri işaret ediyor, PWC Raporu bizlere neler söylüyor, hep birlikte bakalım…
Mavi Dünya Nedir?
Şirketlerin tahtta oturduğu, kazananlar ile kaybedenler arasında dev bir uçurumun olduğu yapılanmadır. Buna göre Mavi Dünya; tüm dünyanın inovasyon, üretim, dağıtım, paylaşım gibi kurallarını belirleyen dev şirketlerden oluşacaktır. Günümüzün dev şirketleri, satın alma ve birleşme yoluna giderek; küçük şirketleri yok edecek, büyüyerek yayılacak, her sektörden ayakta kalan birkaç marka, sektörünün belirleyicisi konumuna gelecektir. Bu şirketlerde; AI (Yapay Zeka), robotlar, otonom araçlar, 3D teknolojisi, yenilebilir enerji, nano teknolojiler, genetik teknolojiler, uzay teknolojileri gibi yüksek teknoloji kullanılacaktır. Mevcut işlerin büyük bir bölümünü teknoloji devralacak ya da bu işlerin gelişmesine katkı sağlayacaktır. İhtiyaç olduğu zamanda, ihtiyaç olduğu kadar işe alım gerçekleşecektir. İşler yakından izlenecek, ölçülecek, yönetilecek ve yetenekler önceden tespit edilerek işletme içinde geliştirilecektir.
Sarı Dünya Nedir?
Sarı Dünya; insana değer veren, insanın öncelikli olduğu bir yapılanmadır. Sosyal sorumluluğa ve adalete önem veren küçük işletmelerden oluşan küçük bir dünyadır. Aynı düşünce yapısına sahip profesyonellerden oluşan zanaatkârlar, el işçileri, esnaf ekonomisi; işlerini yapmak amacıyla bir araya gelmiştir. Bu dünyada; çalışanlar belli bir firmaya / işverene bağlı olmayacak, ofislerde olmak istemeyecek, maaşlı çalışmayı bırakacak ya da bırakmak zorunda kalacaktır. 9 – 6 çalışma ve haftanın 5 günü çalışma zorunluluğu ortadan kalkacak, freelance çalışma yani serbest çalışma yaygınlaşacaktır. Teknoloji, kendi işini kurmak isteyenler ile; fikirleri, idealleri olanlara imkanlar sunacak, önlerindeki engelleri aşmalarına yardımcı olacaktır.
Yeşil Dünya Nedir?
Odak noktası, dünyanın dengesini sağlamaktır. Değişime ayak uyduramayıp işsiz kalan kitlelerin, yardımseverlerin, sivil toplum örgütlerinin bir araya geldiği bir dünyadır. Toplumsal huzur için, yaşamayı sağlayacak kaynakları, fonları yaratır. Yeşil Dünya; çevreye, insanlığa, dünyaya zararlı faaliyetleri engelleyecek, daha iyi şeyler yapılabilmesine katkıda bulunacaktır. Teknoloji; canlılar ve çevre üzerinde en az etkiyi bırakacak, işletmelerin sahip olduğu kıt kaynakları çoğaltacak şekilde kullanılacaktır. İş gücünün bir işletmeye gelmesinin sebebi, işletmenin misyonuna inanması olacaktır.
Kırmızı Dünya Nedir?
Kırmızı Dünya, hız ve inovasyon demektir. Bu dünya; çok çabuk geliştirilerek piyasaya sunulan ürünler ile doludur ve yeni fikirleri, işleri piyasaya çabucak sunabilecek aynı zihin yapısındaki insanlar bir aradadır. Kaynakları ileri düzeyde kullanan fikir üreticileri, tasarımcılar, mucitler, uzmanlar, start-up’lar, ortak çalışma platformları, işletmeler, tüketicilere istediklerini vermek için birbirleri ile yarışan işletmelerden oluşur. Fikir oluşturmada ve yeniliklerde düzenin dışına çıkmak, kurallar ile sınırlı kalmamak, risk almak; bu dünyaya aittir. Burada; fırsatları kolayca yakalayarak yeni ürünler üzerinde çalışacak çevik ve uyumlu yeteneklere ihtiyaç duyulacaktır. Teknoloji de, dünyanın her yerinden insanları bir araya getirerek; ihtiyaç duyulduğu anda en iyi fikirlerin, yeteneklerin kullanılmasına katkı sağlayacaktır.
Geleceğin İş Gücü Çalışması katılımcılarına baktığımızda;
Katılımcıların %37’si; otomasyonun, işlerini riske attığını söylüyor. Bu oran 2014’te %33’tü.
Katılımcıların %70’i; gelecekteki iş imkanlarını arttıracaksa, beyin ve vücutlarını geliştirecek tedavileri deneyebileceklerini söylüyor.
Katılımcıların %60’ı; gelecekte çok az insanın sabit ve uzun vadeli işlere sahip olacağını düşünüyor.
Katılımcıların %23’ü; kariyerlerindeki en önemli şeyin “fark yaratan bir iş yapmak” olduğunu söylüyor.
Katılımcıların %73’ü; teknolojinin asla insan beyninin yerini alamayacağını düşünüyor.
Katılımcıların %25’i; ideal işverenin kendi değerleriyle uyuşan bir organizasyon olduğunu söylüyor.
Katılımcıların %74’ü; gelecekte iş bulabilmek için yeni beceriler kazanmaya veya tamamen yeniden eğitim almaya hazır olduğunu belirtiyor.
Katılımcıların %37’si; heyecanlı hissediyor, olasılıklarla dolu bir dünya gördüğünü söylüyor.
Katılımcıların %36’sı; güvende hissediyor, başarılı olacağını bildiğini söylüyor.
Katılımcıların %18’i kaygılı hissediyor, geleceğin neler getireceği konusunda endişeli olduğunu söylüyor.
Katılımcıların %8’i kayıtsız kalıyor, çok uzak geleceği düşünme taraftarı olmadığını söylüyor.
Tüm bu araştırma sonuçlarını incelediğimizde fark ediyoruz ki; mevcut çalışanlar için en önemlisi esnek ve uyumlu olmak. Bu durumda insanların kendilerini yaptıkları işe göre değil, sahip oldukları becerilere göre değerlendirmeleri, yaşam boyu öğrenme konusunda daha fazla düşünmeleri önemli hale geliyor.
Peki siz; büyük olasılıkla sizi de etkileyecek iş dünyasının geleceği hakkında hangi düşüncelere sahipsiniz? Yorumlarınızı bizimle paylaşmanızdan mutluluk duyarız.
İşveren ve/veya uzman olarak freelance çalışma hayatından faydalanmaya başlamak, geleceğe ayak uydurmak için ilk adımı geç kalmadan atmak istiyorsanız, sitemize üye olabilirsiniz.
Henüz yorum bulunmamaktadır.