Startup'ların En Çok Yaptığı 10 Hata
Belki bir stratup kurmak istiyorsunuz, belki kurdunuz başarısız oldunuz ve tekrar denemek istiyorsunuz. Şunu belirtelim ki, kurulan startup’ların %75 ila %90’ı başarısız oluyor. Tabii ki bu sizin de başarısız olacağınız anlamına gelmez. Önemli olan, “startup’ların başarısız olma nedenleri nelerdir, en sık yapılan startup hataları nelerdir?” vb. konular hakkında fikir sahibi olmak, bu hatalardan ders alarak aynılarını tekrarlamamak. Bu makalemizde sizlere, “başarılı bir startup için kaçınılması gereken hatalar” ile ilgili ipuçları vermek istedik.
En Çok Yapılan Startup Hataları Nelerdir?
Startup’ların en çok yaptığı hatalar;
1. Analiz Etmemek
Startup’ların kapanma nedenleri arasında başı çeken en önemli maddelerden biri, analiz etmemek. “Hangi konularda analiz?” diye soracak olursanız; hedef kitle analizi, müşterinin ihtiyaçları, ürüne ihtiyaç duyulup duyulmadığı, ürüne ihtiyaç duyan kitlenin kısıtlı olup olmadığı, ürünün kültüre uygun olup olmadığı, tüketici kitlenin ekonomik analizi, pazar araştırması, aynı fikrin daha önce uygulanıp uygulanmadığı, pazarın o üründe doyuma ulaşıp ulaşmadığı dolayısıyla pazarın yeni oyuncuları kaldırıp kaldıramayacağı, pazara girmek için doğru zamanın ne zaman olduğu, rekabetin çok yoğun olup olmadığı, rakip analizi, rakibin avantajları / dezavantajları gibi analiz edilmesi gereken pek çok konu bulunmaktadır. Bu analizlerin yapılmaması halinde; kimsenin satın almayacağı / ihtiyaç duymayacağı bir ürün seçmek, yanlış üründe ısrar etmek, yanlış hedef kitle seçmek, fikri / ürünü / hizmeti yanlış kitleye pazarlamak, herkesi kazanmaya çalışmak, piyasaya çıkmak için çok beklemek, rekabetin çok / farklılaşmanın zor / kâr marjlarının düşük olduğu alanlara giriş yapmak, maliyetlerin yükseldiği bir dönemde pazara girmek gibi hatalar; ölümcül sonuçlar doğurabilir.
2. Hazırlık & Plan Yapmamak
“Ya tutarsa” mantığıyla veya “kervan yolda düzülür” düşüncesiyle hiçbir hazırlık ya da plan yapmadan, neyi başarmak istediğine dair net bir fikre sahip olmadan yola çıkmak, pazarlama vb. konularda strateji belirlememek, hüsrana uğramanıza sebep olacaktır. Bunun yerine; piyasayı iyice araştırmak, aynı işi yapanlarla konuşmak, vizyonunuzu / misyonunuzu / hedeflerinizi / risk planınızı vb. belirlemek, sağlam adımlarla ilerlemek; başarıyı yakalamak konusunda size çok yardımcı olacak, emeklerinizin ve masraflarınızın boşa gitmesini önleyecektir.
3. Finansmanı Kötü Yönetmek
Finansmanı kötü yönetmek de, en önemli girişimci hataları arasında yerini alıyor. Yatırım maliyetlerini iyi hesaplamadan işe başlamak, finansal ihtiyaçları doğru hesaplamamak, uzun süre direnmeyi sağlayacak başlangıç sermayesiyle yola çıkmamak, gerektiği kadar harcama yapmamak, gereğinden fazla harcama yaparak parayı boşa harcamak, kısa sürede kazanç bekleyerek plan yapmak / hareket etmek, her ay bütçe planlaması yapmamak, bütçe planlamasında öncelik sıralaması yapmamak / kısa ve uzun vadeli hedefleri gözetmeden acil olmayan harcamalar yapmak, yatırım kararlarında aceleci davranmak, değişkenleri göz önünde bulundurmamak nedeniyle doğru tahminlerde bulunamamak vb. kötü finansman yönetimine örnek olarak verilebilir.
4. Odağını Kaybetmek
Girişimcilerin alması gereken dersler söz konusu olduğunda “odağını kaybetmek”, değinmeden geçemeyeceğimiz maddeler içinde. Gereksiz şeyler üzerinde fazla zaman harcamak, detaylarda boğulmak, geri bildirimler nedeniyle dikkati dağıtmak, e-postalara hemen cevap vermeye çalışmak, aynı anda birden fazla işi yapmaya çalışmak, çok gerekmediği halde sık sık toplantı düzenlemek, her konuya / fikre balıklama atlamak, net bir fikre sahip olmamak, ilgili konunun dışındaki şeylere eğilmek, yanlış şeylere odaklanmak, yazılıma / tecrübe sahibi olunan konulara vb. fazla odaklanıp işin asıl önemli kısımlarını gözden kaçırmak, internet girişimini ek iş olarak yapmak, müşteri ihtiyaçlarını gözetmeden teknolojiye fazla odaklanmak gibi durumlar; dikkatinizin dağılmasına neden olarak, amacınızdan sapmanıza sebep olabilir. İşinizi geliştirdikçe yeni durumunuza adapte olabilmek önemlidir fakat ilerledikçe asıl büyük fikrinize de tutunmanız gerekecektir.
5. Teknolojiden Faydalanmamak
Teknolojiye aşırı odaklanmak kadar, teknolojinin imkanlarından yeterince ya da hiç faydalanmamak da başarısız startup hatalarından çıkarılacak dersler konusunda bahsetmek istediklerimizden. Teknolojiye yapacağınız yatırım başlangıçta “harcama” gibi görünse de, uzun vadede avantajlı olacaktır. Doğru teknolojiyi kullanmayı başarabilirseniz hem zamandan hem de paradan tasarruf edebilirsiniz. Zamanınızı iyi yönetmenizi sağlayacak ve fikrinizi destekleyecek uygulamaları, programları kullanmak çok işinize yarayacaktır. Aynı zamanda, ürünü / teknolojiyi müşteri talepleri doğrultusunda geliştirmeye yönelmeniz faydalı olacaktır.
6. Yanlış Ortaklıklar
Startup’lar neden başarısız oluyor? sorusuna vereceğimiz cevapta “doğru ortağa sahip olmamak”, büyük etkiye sahip. Ortak vizyona sahip partner’lar / yatırımcılar seçmek gerçekten çok önemli. Doğru noktaya ulaşmak için ilk ortaklar, kurucular, yatırımcılar, işe alınanlar hayatidir. Vizyonunuzu paylaşan, sizin sahip olmadığınız özellikleri işinize katarak sizi dengeleyen, değerlerinizle uyuşan, girişimden beklentilerinizin aynı olduğu, gerektiğinde risk almak konusunda sizinle büyük ölçüde aynı gönüllülükte, etik ve ahlaki konulardaki kararlar söz konusu olduğunda sizinle aynı görüşe sahip, azminize ayak uyduran ortaklar ideal ortaklardır. Duygusal temeller üzerine, farazi olarak yola çıkılan ortaklıklar tehlikelidir. Başlangıçta onların en iyi taraflarını görmeye eğilim gösteririz, ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarına güvenerek değerlendirmelerimizde sadece sözlerini dikkate alırız. Ancak zaman içinde kusurlar ve başarısızlıklar ortaya çıkmaya başlar. Bu nedenle, ortaklar konusunda da dikkatli bir analiz gereklidir, özellikle stres altında nasıl tepki verdikleri gözlemlenmelidir. Onların hataları ile bizim zayıflıklarımız birleşerek tehlike yaratmamalıdır. Çok konuşup az iş yapan ortaklardan da uzak durmakta fayda vardır.
7. Deneyimsiz Ekiple Çalışmak
Startup kurmak isteyenlere ipuçları vermeye devam ederken; deneyimli bir ekiple çalışmalarını, yöneticilerini iyi seçmelerini tavsiye ediyoruz. Yetersiz veya ihtiyaç duyulanın çok üstünde işe alım yapmak, işe alınanların küçük şirketlerin gereği olan birçok görevi yerine getirmeye hazırlıklı olmamaları ya da sizin yenilenme hızınızı anlamamaları, görev dağılımı yapmakta başarısız olmak; dolayısıyla çeşitli sebeplerle yaklaşık 6 ayda bir çalışan sorununu çözmeye uğraşmak ve bunlarla vakit / para kaybetmek de girişimlerin başarısız olma nedenleri içinde yerini alıyor.
8. Hızlı Büyümeyi Yönetememek
Startup’ların başarısızlık sebepleri olarak bir diğer etken, hızlı büyümeyi doğru yönetememek. Diyelim ki doğru pazara doğru zamanda giriş yaptınız ve talep gördünüz. Yükselen talebe karşılık kaliteyi, beklentileri vb. yönetemezseniz; sunucu, kapasite gibi sorunların altından kalkamazsanız; siz de her an başarısız startup’lar arasında yerinizi alabilirsiniz demektir.
9. Karmaşıklaştırmak
İnternet sektöründe “sadelik” önemli bir özellik olarak karşımıza çıkıyor. Genç girişimciler genellikle süreçleri karmaşık hale getirmeye eğilim gösteriyorlar. İnsanların vakitlerinin kısıtlı olduğu, zamanlarının anlamaya uğraşmak için çabalamayacakları kadar kıymetli olduğu günümüzde müşterilere yönelik bir kayıt formundan tutun; ortaklık, kira, finans sözleşmelerine kadar her şeyin basit, anlaşılır tutulmasında; herkesin aynı noktada buluşabilmesi açısından normların takip edilmesinde fayda bulunmaktadır.
10. Büyük Fikri Gizlemek
Fikrinizin daha önce akla gelmediğini, duyulduğu anda da üstüne atlanacağını düşünerek onu saklamak isteyebilirsiniz. Ancak daha önce düşünülmemiş hiçbir fikir yoktur, önemli olan onu uygulamaya geçirmektir ve aynı fikri herkesin uygulayış biçimi farklıdır. Bu nedenle rahatlamalı, geçtiğiniz ya da geçeceğiniz aşamaları atlatmış kişilerden yardım almalısınız.
Startup’ların başarısız olma sebepleri nelerdir? sorusunun cevabı tabii ki bu 10 madde ile sınırlı değildir. En önemli 10 madde içinde yukarıda bahsettiklerimiz yer almakla birlikte; mentorsuz çalışmak, strese girmek, öfkeyle hareket etmek, esnek olmamak, ilişkileri sürdürememek, sabırsız davranmak, inancını yitirmek, hatada ısrarcı olmak, hızlı karar almak, pazarlamada aceleci davranmak, atikliği kucaklamamak, viraliteye güvenmek, yatırım alma konusunda takıntılı olmak, yatırım alan şirketlerle iyi ilişkiler kurmak yerine yatırımcıların kapısını aşındırmak, mevcut veya gelecekteki müşterilerinizi dinlememek, en iyi olduğunuzu kanıtlamak için fazla zaman harcamak, başlangıçtan itibaren şirket kültürüne yeterli vakit ayırmamak, rekabete fazla odaklanmak, verilerden yararlanmamak, yalnız çalışmak veya fazla kalabalık olmak, satışa odaklanmamak, paranın tüm sorunları çözeceğini düşünmek, parayı en önemli motivasyon aracı haline getirmek, hukuki süreçleri azımsamak, sözleşme veya mevzuat korkusuna kapılmak, risk almak ile cahil cesareti arasındaki farkı görememek, özgün olmamak, güvensizlik, şeffaflık sorunu, tutkunun ötesine geçememek, empati eksikliği, fikrin “platform / altyapı, operasyon / işletme, pazarlama” açısından gerçekleştirilememesi, işletme hakkında fikir sahibi olmamak, girişimi baştan doğru kurgulamamak gibi birçok etken; startup’ların kapanma nedenleri nelerdir? sorusuna yanıt olmaktadır.
Başarılı bir startup nasıl kurulur? sorunuzu cevaplamaya çalıştık. Sizin de startup’ların en çok yaptığı hatalar nelerdir? konusunda bize ve okuyucularımıza vermek istediğiniz örnekler, kendi iş hayatınızdan çıkardığınız dersler varsa paylaşmanızı rica ederiz.
Danışmanlarımızdan yardım almak isterseniz lütfen tıklayın.
Henüz yorum bulunmamaktadır.