
Türkiye Dijital Dönüşümün Neresinde?
Dijital dönüşüm kaçınılmaz hal alırken Türkiye bu dijitalleşmenin neresinde, dijital dönüşüme ne kadar hazır? Türkiye’nin dijital rekabet gücü ne seviyede? Dijital dönüşümde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bu makalemizde, Nielsen’in “Dijital Dönüşüm Raporu” ve IMD’nin “Dijital Rekabet Gücü Raporu” verilerini inceleyerek durum tespiti yapacak, dijital dönüşüm ile ilgili rehber olabilecek ipuçlarına yer vereceğiz. Haydi o zaman, başlayalım…
Dijital Dönüşüm ve Türkiye
Nielsen’in hızlı tüketim ürünleri perakende ve alışveriş trendleri konusunda yaptığı araştırma, e-ticaret ve tüketicinin online alışveriş alışkanlıkları hakkında bilgi verirken, Türkiye’de dijital dönüşüm ile ilgili de önemli ipuçları veriyor. Araştırma sonuçlarına göre;
Global nüfusun internet kullanımı: %53
Türkiye’de internet kullanımı: %67
Dünyada aktif sosyal medya kullanımı: %42
Türkiye’de aktif sosyal medya kullanımı: %63
Dünyada cep telefonu kullanıcısı: %68
Türkiye’de cep telefonu kullanıcısı: %90
Dünyada cep telefonundan aktif sosyal medya kullanımı: %39
Türkiye’de cep telefonundan aktif sosyal medya kullanımı: %54
Dünya nüfus sıralamasında Türkiye sıralaması: 18
Facebook kullanıcı sayısı Türkiye sıralaması: 9
Instagram kullanıcı sayısı Türkiye sıralaması: 5
Türk tüketicisinin sosyal medyada geçirdiği ortalama süre de, ABD ve Çin ile kıyaslandığında %50 daha fazla.
Bu araştırma sonuçlarına baktığımızda; online ve mobil profil bakımından Türk tüketicisinin dünya ortalamasının üzerinde olduğunu görüyoruz.
IMD (International Institute for Management Development) tarafından yayınlanan “Dijital Rekabet Gücü Raporu”na bakacak olursak; Türkiye genel sıralamada 52. sırada yer alıyor. Bilgi düzeyi bileşeninde 59., teknoloji bileşeninde 45., geleceğe hazır olma bileşeninde ise 42. sırada yer alıyoruz. Araştırmaya göre; ülke bazında dijital rekabet gücü en yüksek ülke ABD. İkinci olan ülke, geçen yılın birincisi olan Singapur. Üçüncü olan ülke ise İsveç.
Rapora göre Türkiye’de internet ve mobil kullanımı istatistikleri şöyle:
2007
Sabit internet abone sayısı: 4,6 milyon (%7)
Mobil abone sayısı: 62 milyon (%88)
Mobil internet abone sayısı: 0 milyon (%0)
2018
Sabit internet abone sayısı: 12,3 milyon (%15)
Mobil abone sayısı: 79 milyon (%98)
Mobil internet abone sayısı: 57,7 milyon (%71)
Bu bileşenlere göre; bilgi düzeyi anlamında insan kaynağımızın niteliğinin genel skorumuza göre iyi olduğunu görüyoruz. Ancak bu insan kaynağını, doğru eğitim ve gelişim programları ile desteklememiz gerekiyor. Dijital dönüşüm, Türkiye’nin gelecekte söz sahibi olabilmesi bakımından çok önemli. Genç ve teknolojiyi seven bir nüfusa sahip olduğumuz için şanslıyız. Ancak sosyoekonomik farklılıklar nedeniyle, toplumun her düzeyinde “eğitim ve teknolojiye erişim” aynı düzeyde değil. Teknoloji anlamında da genel sıralamaya göre sıramız iyi durumda, fakat teknolojik ortam olarak alt sıralardayız. Geleceğe hazır olma anlamında iyi olduğumuzu söyleyebiliriz; çünkü e-ticaret, akıllı telefon sahipliği gibi konulara uyum sağlamada, çeviklikte iyiyiz.
Dünyada dijital dönüşümü; “Durağan Ülkeler, Öne Çıkan Ülkeler, Riskli Ülkeler, Kabuğunu Kıran Ülkeler” olmak üzere 4’e ayırdığımızda Türkiye, “Kabuğunu Kıran Ülkeler” arasında yer alıyor. Buradan anlamamız gereken, dijital gelişim açısından daha düşük seviyede olmakla birlikte, hızlı ivme gösterdiğimizden ve gelişime açık olduğumuzdan, yatırımcılar için cazip olduğumuzdur.
“Türkiye’yi dijital geleceğe hazırlamak için neler yapılmalı, dijital dönüşümde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?” gibi konulara değinmeden önce, “bir ülkenin dijital rekabet gücü belirlenirken hangi noktalara dikkat ediliyor?”, biraz inceleyelim:
Dijital Rekabet Gücü Nasıl Belirlenir?
1.Teknolojik Bilgi Düzeyi
Ülkenin yeni teknolojileri ne kadar araştırdığı, yeni teknolojileri anlayıp hayata geçirmek konusunda ne kadar bilgi sahibi olduğu önem kazanıyor. Bunu ölçerken bakılan kriterler de; ülkedeki kaliteli insan kaynağı, eğitim düzeyi ve kalitesi, bilimsel çalışmaların seviyesi gibi kriterler oluyor.
2.Teknolojik Gelişim
Ülkenin teknolojik gelişim açısından ne kadar ileride olduğu, dijital teknoloji gelişimi bakımından gerekli ortamın olup olmadığı, ekonomik model ve teşvikler ile düzenlemelerin ne durumda olduğu gibi konular, dikkat edilen diğer etmenler arasında yer alıyor.
3.Dijital Dönüşüm Çevikliği
Ülkenin dijital gelecek konusunda ne kadar hazır olduğu, dijital dönüşüm için ne kadar çevik olduğu, ekonomik model içinde dijital teknolojilere ne kadar yer verdiği de; dijital rekabet gücü belirlenirken dikkat edilenler içinde bulunuyor.
Geleceğe Hazırlanmak için Neler Yapılmalı?
Geleceğe hazırlanmak için;
- Eğitime yapılan harcamayı, yükseköğrenim oranını, kişi başına düşen öğretmen sayısını, bilim alanındaki mezun sayısını, kadınların eğitime erişimini iyileştirmeliyiz.
- Ar-Ge alanındaki yatırımları, insan kaynağını arttırmalı, Ar-Ge’ye daha fazla kadını yönlendirmeli, teknolojik sektörlerdeki işgücünü ve kalitesini arttırmalıyız.
- Mobil internet, kablosuz internet, internet kullanıcı sayılarını arttırmalı, teknolojiyi sosyoekonomik bakımdan dezavantajlı bölgelere götürmeliyiz.
- İnternet hızı gibi teknolojik altyapıyı iyileştirmeliyiz.
- Yüksek teknoloji üreterek, ihraç etmeliyiz.
- E-devlet uygulamalarını daha da çok geliştirmeliyiz.
- Korsan ile daha etkili şekilde mücadele etmeliyiz.
- Teknolojik gelişimi nasıl sağlayacağımız, yatırımları nasıl çekeceğimiz konuları üzerine daha çok düşünmeliyiz.
Dijital Dönüşümde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Dijital dönüşüm konusunda aşağıdaki soruları kendimize sormalı, gerekli araştırmaları ve çalışmaları yaptıktan sonra harekete geçmeliyiz.
-Köklü değişikliklere açık mıyız?
-Dönüşüm için verimlilik ve ekonomiklik kalibrasyonu nasıl yapılmalı?
-Ne zaman dönüşmeliyiz?
-Ne kadar zamanda dönüşmeliyiz?
-Mevcut durum tespitini nasıl yapabiliriz?
-Ulaşmak istediğimiz hedefler nelerdir?
-Dijital dönüşüme ne kadar bütçe ayırmalı, ne kadar yatırım yapmalıyız?
-Dönüşüm için gerekli dış kaynaklar nelerdir, bunlara ayrılacak bütçe ne kadar olmalıdır?
-Müşteri beklentileri nelerdir?
-Kullanıcı deneyimini üst seviyelere nasıl taşıyabiliriz?
-Geniş kitlelere ulaşmak için neler yapabiliriz, pazarlama çalışmalarından nasıl yararlanabiliriz?
-Veri trafiğimizi nasıl yönetebiliriz?
-Mobilleşme konusunda yapmamız gerekenler nelerdir?
Dijital dönüşüm ile ilgili sizin de deneyimleriniz varsa, bizimle paylaşmayı unutmayın.
Dijital dönüşümde dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek için makalemize göz atın.
Henüz yorum bulunmamaktadır.