Kendi İşinin Patronu Olmak İsteyenlere 5 Önemli Soru
“Kendi işimin patronu olmak istiyorum” diyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Hem mezunlar hem de çalışanlar için kendi işini kurmak birçok açıdan cazip geliyor. “Kendi işinin patronu ol” diyen aileler artıyor, akrabalar ile arkadaşlar motivasyon ve cesaret konusunda destek oluyor. Bu makalemizde bir yandan araştırma sonuçlarını incelerken bir yandan da şirket kurmak hayali ile kendi işinin patronu olma yolunda ilerlerken kendinize sormanız gereken sorular üzerinde duracak, bu zor karar konusunda size yardımcı olmaya çalışacağız.
Araştırma sonuçları ile başlayacak olursak; gelecekte Z kuşağının %72’sinin girişimci olmak ya da girişimci yanı olan mesleklerde çalışmak istediğini görüyoruz. 2016’da GoDaddy tarafından yapılan Global Girişimcilik Anketi’ne göre; Türkiye’deki her beş katılımcıdan biri öğrencilikten hemen sonra kendi işini kurduğunu belirtiyor ve iş hayatında olanların %36’sı da uzun vadede küçük işletme kurmak istediğini söylüyor. 2017’de Adgager tarafından yapılan araştırma da bu bulguları destekler nitelikte. 117 farklı üniversiteden ön lisans, lisans, yüksek lisans öğrencilerinin katıldığı İTÜ ARI Teknokent işbirliği ile yapılan araştırmaya göre de; öğrencilerin %65’i mezun olduktan sonra veya hâlihazırda girişimci olmak istiyor. Haftada en az 24 saat çalışan 18 – 65 yaş aralığındaki çalışanlar ile yapılan “Workmonitor / İnsan Kaynakları Araştırması’nda 2017 raporunun ilk çeyreği gösteriyor ki; Türkiye katılımcılarının %76’sı girişimci olmak istiyor. Kendi işini kurmak için istifa etmek de Türk katılımcılarına cazip geliyor. Bu amaçla istifa edenlerin oranı Türkiye’de %42, küresel ölçekte ise %28. Ancak unutmamak gerekir ki; uzaktan bakıldığında çok çekici gelen bu fikir, işin içine girildiğinde ve gerçeklerle yüzleşildiğinde göründüğü gibi olmayabilir. Bu nedenle; kendi işinin patronu olmaya karar vermek ve istifa etmek konularında acele etmeden önce, kararınızın ne kadar doğru olduğunu gözden geçirmek için kendinize birtakım sorular sorabilirsiniz. Cevaplarda kendinize ne kadar dürüst olursanız, atacağınız adımlar da o kadar doğru olacaktır.
Kendi İşinin Patronu Olmak İsteyenlere İpuçları
GoDaddy blog yazarlarından Jessica Thiefels tarafından paylaşılan, şirketinizi kurmadan önce kendinize sormanız gereken sorulardan yararlanarak, “kendi işinin patronu olmak isteyenleri bekleyen zorluklar nelerdir?, kendi işinizin patronu olmaya hazır mısınız?”; emin olmanız için yardımcı olmaya çalışacağız.
1. Düzenli maaş olmadan yaşayabilir miyim?
Düzenli maaşınızın olmaması sizi nasıl etkiler? Beklediğiniz zamanda beklediğiniz gelir elinize geçmediğinde ne kadar zorlanırsınız? Geçindirmek zorunda olduğunuz bir aileniz, ödemeniz gereken borçlarınız var mı? İş kurmak için maaşlı işinizi bırakmaya hazır mısınız? İşinizden ayrılmanız durumunda, kurduğunuz iş ile düzenli gelir akışı sağlayabilecek misiniz? Cevabınız hayır ise; işinizden ayrılmaya hazır hale gelene kadar yarı zamanlı bir işte çalışmak ya da bağlı olduğunuz işyerinde çalışmaya devam ederken bir yandan da online iş platformu üzerinden freelance çalışarak para biriktirmek çözüm olabilir.
2. Kuracağım işe tutkulu muyum?
Karşınıza çıkan engeller karşısında yılmadan çalışmanızı ve devam edip edemeyeceğinizi belirleyen en önemli etken, kurmak istediğiniz işe karşı duyduğunuz tutku. Şu an her ne kadar vazgeçmeyeceğinizi düşünseniz de; sabahlara kadar çalışıp kazanç sağlayamadığınızda, bakmakla yükümlü olduklarınız umudunu yitirip şikayetçi olmaya başladığında, bu iş uğruna sevdiklerinizle zaman geçirememenize rağmen istediklerinizi elde edemediğinizde durum değişebilir. İşte bu noktada bu işi ne kadar sevdiğiniz çok çok önemli olacak…
3. İhtiyacım olan sigortalar neler?
İşletme sahipleri için sigorta konusu; üretime ve pazarlamaya odaklanıp gözden kaçırılabilecek yasal bir ayrıntı. Kendinizi ve işinizi koruma altına alarak herhangi bir hasarda veya aksaklıkta işletmenizin alacağı zararı en aza indirmek için sigorta şirketlerinin KOBİ’lere özel paketlerini inceleyebilir, hangi sigortalara ihtiyacınız olduğunu belirleyebilirsiniz. Ne tür bir işletme kurup ne tür bir iş yapacağınıza göre; genel sorumluluk sigortası, mesleki sorumluluk sigortası, ticari araç sigortası, işçi tazminatı gibi sigortalara ihtiyacınız olacaktır.
4. Başlangıç maliyetlerim neler?
Eğer kurmak istediğiniz iş başlangıç için fazla maliyet gerektirmeyen işlerden değilse, başlangıç maliyetini çok iyi hesaplamalısınız. Ürünlerin paketlenmesi, satın almanız gereken yazılımlar vb. geniş bir yelpazede hesaplama yapmak, bu maliyetlerin tamamını karşılayabilecek durumda olup olmadığınızı düşünmek, yatırımcıya ihtiyacınızın olup olmadığına karar vermek, yatırımcı bulmanın zorluklarını göz önünde bulundurarak gerekli parayı sizin biriktirmeniz gerekip gerekmediğini tespit etmek; işinizden istifa etmeden önce cevaplanacak önemli sorular olacaktır. Araştırma yapmak, fiyat karşılaştırması yapmak, liste hazırlamak, işletmenizin ilk yılı için toplam maliyet çıkarmak; yol haritanızı çizerken size kılavuz olacaktır.
5. En kötü ne olabilir?
Başarısız olma ihtimaline karşı bir B planınız var mı? Böyle bir durumda yeni bir iş bulabilir misiniz yoksa başarısızlık ihtimali sizi durduruyor mu? Tüm olasılıkları dürüstçe değerlendirerek riskin ne kadar olduğuna göre, kendi işinizin patronu olmayı seçmek konusunda karar verebilirsiniz. Araştırmalar, Türkiye’de başarısızlık korkusunun %52 olduğunu gösteriyor. Bu korkunun sizi durdurmasına izin vermek kadar, hiçbir hesaplama yapmadan cesurca hareket etmenin de size zarar vereceği gerçeğini dikkate almak yararınıza olacaktır. Belki de değerlendirmeleriniz sonucunda, düşündüğünüz kadar korkmanıza gerek olmadığını fark edeceksiniz…
Evet; artık şirket kurmadan önce bilinmesi gerekenler, kendi işinin patronu olmak için yapılması gerekenler gibi konularda bilgi sahibisiniz. Girişimci olmak isteyenlere tavsiyeler ile bu makalemizde sizlere yardımcı olmaya çalıştık. Başarılı bir iş yaşamı dileriz.
Başlangıç olarak freelance çalışmanın size faydası olacağını düşünürseniz ya da kurduğunuz iş için ofis kiralamak yerine freelance çalışanlardan destek almak isterseniz SanalUzman olarak her zaman yanınızdayız, üyemiz olmanız yeterli…
Henüz yorum bulunmamaktadır.