Post

Serbest Çalışmanın Gücü Adına!

Serbest çalışma yani freelance çalışma, bu çalışma modelini tercih edenler açısından gitgide bir güç haline geliyor. Nasıl mı? Hem serbest çalışmanın faydaları açısından hem de işverenler tarafından serbest çalışanların tercih edilmesindeki artış bakımından… Bu makalemizde; “serbest çalışmanın gücü nereden geliyor, araştırma sonuçları neyi gösteriyor, freelance çalışmanın avantajları ve digital nomad olmanın avantajları nelerdir?” vb. konularında sizleri aydınlatmaya çalışacağız. Keyifli okumalar dileriz…

 

Serbest Çalışmanın Getirileri Nelerdir?

Serbest çalışmanın kazandırdıkları hakkında bilgi sahibi olabilmeniz adına SanalUzman olarak; freelance çalışmanın en önemli 20 avantajına değindik. Haydi, başlayalım…

 

İstenilen Yerde ve Zamanda, İstenilen Kıyafetle Çalışmak

Verimli oldukları yerde ve saatlerde çalışan, ofis kurallarına uygun giyinmek durumunda olmayan  freelancer’lar; kişiliklerini yansıtan, kendilerini rahat hissettikleri kıyafetlerle çalışarak işlerine daha rahat odaklanabiliyorlar. Onlar için “iş eşittir özgürlük kısıtlayıcı” olmaktan çıkıyor, bu da işlerini severek yapmalarını, başarıyı yakalamalarını sağlıyor. Özellikle anneler için bu imkan büyük bir avantaj oluyor.

 

İşe Yetişme ve Trafik Stresinden Kurtulmak

Freelance çalışanlar tek bir firmaya bağlı çalışmadığı ve ofis dışında istediği yerde çalışabildiği için işe yetişme, trafik gibi dertlerden de kurtulmuş oluyorlar.

 

Enerjiden Tasarruf Etmek

Yolda, trafikte harcanan enerjinin kendilerine kalması sebebiyle freelancer’lar tüm enerjilerini işlerine odaklanmaya verebiliyorlar.

 

Ofisteki Dikkat Dağıtıcılara Maruz Kalmamak

Ofislerde kontrol dışında gelişen birçok durum, dikkat dağıtıcı hale gelebiliyor. Oysa çalışma mekanını kendi seçen freelancer’lar, en iyi odaklanabildikleri alanları seçmekte özgürler.

 

Becerileri Geliştirip Güncelleyerek Geleceğe Hazırlanmak

Serbest çalışanlar; farklı işlerde görev alarak deneyim sahibi oluyorlar ve her işin gereğine göre becerilerini geliştirip güncellemek durumunda kalıyorlar; çünkü sabit bir gelire sahip değiller ve kazançlarının devamının gelebilmesi için buna mecburlar. Gelirlerinin sabit olmayışı her ne kadar bir dezavantaj gibi görünse de, freelancer’lar bu durumu fırsata çeviriyorlar. Nitelikli iş gücünün kıymetli hale geldiği günümüzde, kendilerini geleceğe daha iyi hazırlayarak tercih edilir hale geliyorlar; böylece kendilerine olan güvenleri ve motivasyonları artıyor. Bu da daha çok başarı ve daha çok kazanç anlamına geliyor…

 

Esneklik Kazanmak, Açık Görüşlü Hale Gelmek

Serbest çalışma başlıca özgürlük ve esneklik üzerine kurulu olduğu için; serbest çalışanlar esneklik kazanarak açık görüşlü hale geliyorlar. Özellikle farklı ülkelerde hem gezip hem çalışan digital nomadlar (dijital göçebeler) farklı kültürleri kaynağından öğrenip değişik yaşam şekillerine şahit olarak, kalıplaşmış fikirlerinden kurtuluyor, bunun artılarını sosyal hayatlarında yaşıyorlar.

 

Daha Çok Kazanç Elde Etmek

Tek maaşa bağlı kalmayıp farklı projelerde görev almak ve her bir proje için fiyat belirlemekte özgür olmak, freelancer’ların daha çok gelir elde etmelerini sağlıyor. Bu gelirin düzenli olmayabileceği düşüncesi de onları tasarruf etmeye yönlendiriyor.

Amerika’da yapılan araştırmada freelancer’ların %50’si, geleneksel bir işi kabul edebilmeleri için onlara ödenebilecek bir para miktarı olmadığını söylüyor. Bir diğer deyişle freelance çalışan için para kazanmak sorun olmaktan çıkıyor. Freelance çalışma daha kârlı bir kariyer yolu haline geliyor ve genç nüfus iş hayatına atıldıkça, serbest çalışan sayısının artması bekleniyor.

 

Müşteri Portföyünü Genişletmek

Farklı işverenlerle çalışmanın en büyük getirilerinden biri de müşteri portföyünü genişletmek…

 

Diğer Freelance Çalışanlar ve Dijital Göçebeler ile Tanışmak

Freelance çalışanların olduğu yerlerde ya da diğer digital nomad’ların (dijital göçebelerin) çalıştığı, yurt dışında “co-working space” olarak bilinen ortak çalışma alanlarında çalışarak, farklı yerlerden gelen başka sektörlerdeki dijital göçebelerle tanışmak, onlarla işbirliği yapmak, çalışma disiplinlerini öğrenmek freelancer’lara büyük avantaj sağlıyor.

 

Farklı Diller Hakkında Bilgi Sahibi Olmak

Farklı yerlerden gelen dijital göçebelerle tanışmak, freelance çalışanların farklı diller hakkında bilgi sahibi olmasına da katkı sağlıyor.

 

Yüksek Motivasyona Sahip Olmak ve Daha Verimli Olmak

Freelance çalışanlar istedikleri yerden istedikleri zamanda çalışabilmenin, kendilerine de vakit ayırarak iş-yaşam dengesini kurabilmenin verdiği özgürlükle, daha yüksek motivasyona sahip oluyorlar ve bu özgürlük çalışmalarına olumlu olarak yansıyor. Ne kadar çalışırlarsa o kadar kazandıkları için; ellerindeki işi bitirip bir sonraki işi alabilmek adına çok daha verimli oluyorlar.

PWC’nin 1385 kişi ile yaptığı araştırmaya göre katılımcıların %50’sinden fazlası iş ile özel hayatını dengelemek istiyor.

Küçük işletmeler esnek çalışma saatleri, evden çalışma gibi olanaklar sunarak daha hoşgörülü politika izledikleri için küçük işletme çalışanları daha mutlu ve odaklılar.

Çalışanların %38’i haftada en az 1 gün evden çalışabildiklerini söylüyor. Bu çalışanlar aynı hakka sahip olmayanlara kıyasla daha yüksek bir iş tatminine sahip.

PayScale tarafından yapılan ankete göre; Microsoft çalışanlarının %40’ı evden çalışabiliyor. Cisco çalışanlarının %67’si, telekomünikasyon yoluyla veya uzaktan çalışıyor ve bunların %75’i işlerinden son derece memnun olduklarını belirtiyor. Çin’de yayında olan seyahat web sitesi Ctrip Çağrı Merkezi, personeline 9 ay boyunca evden çalışma fırsatı tanıdığında;

Evden çalışanların ofiste çalışanlardan %13.5 daha fazla arama yaptığını ve işten ayrılma oranlarının, ofis çalışanlarının %50’si kadar olduğunu keşfetti.

PWC’nin araştırmasına katılanların %86’sı bağımsız çalışarak, zamanlama konusunda daha fazla esneklik sağlayacağını düşünüyor.

Araştırma, geçici istihdamda iş tatmininin globalde %75 civarında olduğunu gösteriyor.

 

Yüksek Özgüvene Sahip Olmak

Tek bir firmaya bağlı kalmadan geçimini sağlayabildiğini, başarılı olduğunu, müşteri memnuniyetini sağladığını görmek, aynı işverenler tarafından tekrar tercih edilmek, para kazanırken hayallerinden vazgeçmek zorunda kalmamak; freelance çalışanların özgüvenlerinin artmasını sağlıyor.

 

Sorun Çözme Kabiliyetini Arttırmak

Freelance çalışanlar çok farklı projelerde çok farklı sorunlarla baş etmek, çok sayıda farklı karakterde insanla iş yürütmek durumunda kalabiliyorlar ve bu da kişisel gelişimlerine, sosyal hayatta ilişki kurma kabiliyetlerine inanılmaz katkılar sağlıyor.

 

Bilgiye Global Anlamda Ulaşmak ve İşlemek

Serbest çalışma modeli sayesinde her ülkeden freelance çalışan ile iş yürütmek, bilgiye global anlamda ulaşmayı ve işlemeyi sağlıyor.

 

Dünyayı Gezme Fırsatına Sahip Olmak

Freelance çalışma sayesinde; çalışıyor olmak artık gezmeye engel değil! Çalışma zamanlarını iş teslim tarihlerine göre ayarlayıp işini aksatmayan freelancer’lar için bir yandan hayallerini gerçekleştirmek bir yandan para kazanmak mümkün!

 

Hobilere Vakit Ayırma İmkanına Sahip Olmak

Vaktini istediği gibi ayarlamakta özgür olan serbest çalışanlar iş-yaşam dengesini kurarak hobilerine vakit ayırabiliyor, hatta bu çalışma şeklinin getirisi olarak yeni hobiler edinebiliyor. Örnek vermek gerekirse; farklı ülkelerde hem gezen hem çalışan bir digital nomad olarak fotoğrafçılığa ilgi duyup geliştirmek, kampçılık, doğa yürüyüşü, dağcılık vb.

 

İşverenler Tarafından Tercih Edilmek

Günümüzde serbest çalışanların işverenler tarafından daha çok tercih edilmesinin çeşitli sebepleri bulunuyor. Bunlardan bazıları; ofis kiralarının yüksek olması, proje bazlı işler için tam zamanlı maaşlı eleman istihdamının karlı olmaması, proje bazlı işler için tam zamanlı eleman bulmakta zorlanılması, freelance çalışanlar sayesinde global anlamda işgücüne ulaşılması vb. Sebep ne olursa olsun, çalışma modelinin freelance çalışmaya doğru evrildiği bir gerçek ve bu dönüşüme adapte olamayan firmaların ayakta kalamayacak olmaları da; bu tercihi bir anlamda zorunlu kılıyor.

Oxford Internet Institute tarafından yapılan araştırmaya göre; büyük kuruluşların serbest çalışan işe alma oranı 2017’de %26’ya yükseldi. Pfizer ve Samsung gibi şirketler serbest çalışan bulabilmek için çevrimiçi araştırmalara başlayan şirketler arasında.

 

Dinamik, Esnek, Yaratıcı Görevlere ve Takım Arkadaşlarına Sahip Olmak

Freelance çalışanlar yine kendileri gibi kendini sürekli geliştiren, dinamik, esnek, yaratıcı takım arkadaşlarına sahip oluyorlar ve birbirlerinden besleniyorlar.

 

Proaktif, Hızlı, Öğrenmeye Dayalı Süreçlerde Yer Almak

Proje bazlı çalışmak; doğası gereği hızlı öğrenmeyi, çabuk adapte olmayı, kendini sürekli geliştirmeyi gerektiriyor. Freelance çalışanlar bu süreçlerin içinde yer alarak hem tekdüzelikten hem yerinde saymaktan kurtuluyorlar.

 

İşleri Parçalara Bölüp Projelendirerek Yapmak

Büyük projeleri parçalara bölüp projelendirerek çalışma yöntemi, proje bazlı işlerde daha rahat odaklanmayı ve hızlı ilerlemeyi sağlıyor.

………………………….

Evet; serbest çalışma algıları da değişiyor. Serbest çalışanların %59’u, serbest meslek piyasasının üç yıl öncesine göre değiştiğini ve geliştiğini düşünüyor. Bunların %63’ü, kariyer olarak serbest mesleğe dair algılamaların daha pozitif algılandığını ve %60’ı, serbest meslek hayatının kariyer olarak daha saygın hale geldiğini söylüyor.

Gücünü krizlerin, finansal zorlukların, şehirleşmenin arttığı, kaynakların ve enerjinin giderek kısıtlandığı dünyamızda nitelikli işgücünün kıymetli hale gelmesinden alan serbest çalışma ile ilgili diğer makalelerimize de göz atmayı ve freelancer olmak için üyemiz olmayı unutmayın!

 

Freelance Çalışmanın Avantajları

https://sanaluzman.com/blog/on-izleme?title=freelance-calismanin-avantajlari-&contentId=79&category=uzmanlara-ipuclari

 

Bir Freelancer’dan “Serbest Çalışmanın Avantajları”

https://sanaluzman.com/blog/on-izleme?title=bir-freelancer%E2%80%99dan%2C-serbest-calismanin-avantajlari&contentId=191&category=uzmanlara-ipuclari

 

“Digital Nomad” Olmanın 10 Avantajı

https://sanaluzman.com/blog/on-izleme?title=digital-nomad-olmanin-10-avantaji&contentId=195&category=uzmanlara-ipuclari

 

“Digital Nomad” Olmak İsteyenlere İpuçları

https://sanaluzman.com/blog/on-izleme?title=-digital-nomad-olmak-isteyenlere-ipuclari&contentId=200&category=uzmanlara-ipuclari

 

SanalUzman  Ekibi

SanalUzman Ekibi

İşverenle uzmanı buluşturan e-ticaret platformu

Henüz yorum bulunmamaktadır.

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapın.