Post

2019 SEO Trendleri Nelerdir?

2019 Trendleri konusunu işlerken, “trendler” arasında en çok merak edilenlerden biri de 2019 SEO trendleri. Malum, arama motoru optimizasyonu konusunda sürekli gelişme ve değişimler oluyor. Bunları takip ederek uygulamaya geçirmek, başarıyı yakalamanızda önemli rol oynuyor. 2019’da dikkat edilmesi gereken SEO teknikleri nelerdir?, haydi inceleyelim…

 

Güncel SEO Teknikleri Nelerdir?

 

Sesli Aramalar için SEO

SEO 2019 deyince; sanal asistanların ve sesli aramaların çoğalması nedeniyle sesli aramalara uygun SEO çalışmaları ön plana çıkıyor. Kelime odaklı olan yazılı aramalar yerini, uzun soru cümlelerinden ve doğal konuşma dilinden oluşan sesli aramalara bırakıyor. Dolayısıyla, geleneksel kısa anahtar kelimeler yerine uzun kuyruklu (long tail) denilen anahtar kelimeler önem kazanıyor. Örnek vermek gerekirse; “hava durumu” yerine “Ankara’da yağış var mı?” ya da “… nasıl kullanılır?, … nedir?, … nasıl yapılır?” gibi soru cümleleri ile arama yapılıyor. Bu nedenle içerikleri oluştururken başlığı bir soru ve içeriği de bu sorunun cevabı olacak şekilde oluşturmak gerekiyor.

 

Backlink Çalışmalarında Kalite

Site dışından alınan backlink’lerin değerli olması da SEO trendleri arasında dikkat edilmesi gerekenlerden. Linklerin popüler sitelerden alınmasından ziyade, sektörünüzle ilişkili sitelerden alınması önem teşkil ediyor. Sitenize katkı sağlamayacak linklerin olumlu etkisinin olmaması ile birlikte, hiç olmadığı kadar zarar verici hal alıyor.

 

Site Ziyaretçilerine Akıcı Bir Deneyim ve RankBrain

Kullanıcıların ziyaret ettikleri sayfalarla etkileşime girebilmelerinde üst düzey kullanıcı deneyimi öne çıkıyor. Kullanıcılar sitenizle etkileşime girdikçe arama motorları da sitenizi keşfediyor. Güncel SEO trendleri içinde ilk sıralarda yer alan, kullanıcı deneyimi açısından etkili faktörlere örnek verecek olursak; site hızı, okunabilirlik, gezinti yapısı, mobil uyumluluk sayılabilir.

Google’ın yapay zekası olan RankBrain’e de değinmeden geçmemek gerek. Arama sonuçlarının sıralanmasında Google’a yardımcı olan makine öğrenim sistemi olan RankBrain, kullanıcıların aramalarda nasıl davranışlar sergilediğini ölçerek arama sonuçlarındaki sıralamaları belirler. Diyelim ki kullanıcı bir arama yaptı ve çıkan sonuçlardan 2. sıradakine tıkladı. Google bunu fark eder ve aynı aramayı yapan kullanıcıların davranışlarını da izleyerek, en çok tıklanan siteye göre sıralamada değişiklik yapar. Bu sayede, çok tıklanan 2. sıradaki site ilk sıraya yerleşebilir fakat bu noktada içerik de etkilidir. Siteden hemen çıkış oluyorsa, içerik Google standartlarına uymuyorsa, ziyaretçilere aradıklarını vermiyorsa, sıralamada gerileme olmaya başlar.  Bu arada içeriğin tek başına bir etken olmadığını, sıralama faktörlerinin dev bir listeden oluştuğunu, içerik dışındaki faktörlerin sabit kalması durumunda bu şekilde olacağını da belirtmekte fayda var. RankBrain’in dikkate aldığı en kritik 2 madde;

1.Tıklama Oranı

2.Ziyaretçilerin Sayfada Geçirdikleri Süre

Ortalamanın üzerinde tıklama alan bir site arama sonuçlarında üst sıralarda yer alacaktır; bu nedenle tıklama oranını nasıl yükseltebileceğinizi düşünmelisiniz. Meta açıklamalar ve dikkat çekici, merak uyandırıcı başlıklar vb. Aynı şekilde; içerik, hız, tasarım vs. ile ziyaretçileri sitenizde nasıl tutacağınızı da düşünmelisiniz. Google açısından en iyi 10 site incelemesinde, sayfada geçirilen ortalama sürenin 3 dakika 10 saniye olduğunu söyleyebiliriz.  

 

Featured Snippets İçinde Yer Almak

Sıfırıncı sıra olarak adlandırılan “öne çıkan snippetler” içinde yer almak; kullanıcıların bu sırada yer alan içeriğe güvenip tıklamaları hatta diğer sonuçlara bakma olasılıklarının düşük olması, bu sıradaki bir sitenin en çok tıklanan site olması nedeniyle 2019 güncel seo trendleri içinde hayli önemli ve siteler bu sırada olmak için çabalıyorlar. İlk 10 sırada yani ilk sayfada yer almayan siteler, featured snippets olarak çıkma şansını kaybediyor. Bununla ilgili yapacağınız çalışmada; arama sonuçlarında snippets olarak çıkan ve çıkmayan anahtar kelimelerinizi belirleyerek, çıkmayanlara 40-60 kelimelik içerik hazırlayabilirsiniz çünkü snippets’lerin tamamı bu uzunlukta.

 

Mobil Öncelikli İndeksleme (Mobile First Indexing)

Sitenizi masaüstü bilgisayardan ziyaret eden kullanıcılar olsa da, Google’da yapılan aramaların %70’i mobilden gerçekleşiyor; yani sitenizi ziyaret eden kullanıcıların yarısından fazlası mobilden geliyor. Google da artık, sitenizin mobil sürümünü gerçek sürüm olarak kabul ediyor ve indekslemede mobile öncelik veriyor. 2019 popüler SEO trendleri içinde bulunan bu indeksleme yöntemi, sitenizi mobil uyumlu hale getirmenizi gerektiriyor. Aksi takdirde kullanıcılar mobil uyumlu olmayan sitenize mobilden baktıklarında görseller ve yazılar açısından sıkıntılarla karşılaşarak sitenizi terk ediyorlar.  “Firmalar için Mobil Uygulamanın Önemi” başlıklı makalemize göz atarak, mobil uyumun gereklilikleri ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını, kendi mobilinizden sitenize giriş yaparak anlayabilir ya da Google’ın size sunduğu Mobil Uyumluluk Testi aracını kullanabilirsiniz. Google Search Console üzerinden de, sayfalarınızdan hangilerinin mobil uyumlu olmadığı ve hangi hataların bulunduğu konusundaki raporlara ulaşabilirsiniz.

 

İçeriklerin Kapsamı ve Derinliği

2019 SEO rehberi olarak yararlanabileceğiniz makalemizde içeriklere değinecek olursak; bu konuda da Google’ın önceliğinde değişiklikler var. Eskiden anahtar kelime yoğunluğu ve anahtar kelimelerin kullanımı öncelikliyken ve bunların kontrolü için başlık, H1 etiketi, açıklama etiketi, URL ve resim alt etiketleri incelenirken; içeriğin kalitesi, kullanıcıya sunulan bilgi ve alaka düzeyi daha önemli hale geldi.  İlk sıradaki içerikle kullanıcıya en iyi içeriği sunabilmek için kaliteli, özgün, aradığı bilgiyi kullanıcıya veren kapsamlı içerikler çok kıymetli. Peki kapsamlı ve derin içerikten kasıt ne?

Kapsamlı içeriği oluşturan birçok bileşen olsa da, konuya uygun uzunlukta içerik oluşturmak başı çekiyor. 2000 – 3000 kelimelik bir yazıyla verebileceğiniz bilgiyi 300 – 400 kelime ile verirseniz, yüzeysel bilgi vermiş olursunuz. Böyle bir konu için, rehber niteliğinde bir yazı hazırlamanız uygun olacaktır. Dediğimiz gibi; her konuda bu kadar uzun içerik yazmak durumunda değilsiniz, anlatacağınız konuya göre uzunluğa karar verebilirsiniz.

İçeriğin uzunluğundan sonra, LSI (Latent Semantic Indexing) denilen, anahtar kelime olmamasına rağmen konu ile ilgili anlamsal bağ oluşturarak birlikte aranan ve kullanıcıların ihtiyacını karşılayan kelimeleri içeriğinize ekleyip eklemediğinizi kontrol etmelisiniz. LSI anahtar kelimeleri bulmak için de; Google araması yaptığınızda sayfanın en altına inerek ilgili kelimelere bakabilir, örnek alabileceğiniz içerikleri inceleyebilir ya da Google Trends’ten veya anahtar kelime planlayıcısı Keyword Planner’dan faydalanabilirsiniz.

 

Video İçerik Kullanımı

Google’daki arama sonuçlarının %55’inde en az bir video içerik yer alıyor ve bunca video içeriğe rağmen kullanıcıların yarısı, daha çok video içerik talebinde bulunuyor. Araştırma sonuçları da 2021 yılına kadar çevrimiçi trafiğin %80’ini videoların oluşturacağını gösteriyor. Bu durumda video içerikler üretmeli, trafiğinizi arttırmak için Youtube kullanmalısınız.

 

2019’da dikkat edilmesi gereken SEO trendleri nelerdir?, hep birlikte inceledik. “SEO desteği almak için ne yapmalıyım?” diye soracak olursanız; sitemizdeki uzmanlardan SEO danışmanlığı alabilirsiniz. SEO danışmanı olmak için de, üyemiz olup profilinizi doldurarak ilgili iş ilanlarına teklif verebilirsiniz.

SanalUzman  Ekibi

SanalUzman Ekibi

İşverenle uzmanı buluşturan e-ticaret platformu

Henüz yorum bulunmamaktadır.

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapın.