Ortak Çalışma Alanları Çalışma Kültürümüzü Nasıl Etkiliyor?
Bugünkü makalemizin konusunu; iş dünyasının en yeni ve verimli sistemlerinden biri olarak son zamanlarda oldukça sık karşımıza çıkan, coworking spaces yani ortak çalışma alanları oluşturuyor. Yeni duyanlar için; ortak çalışma alanlarının ne anlama geldiğiyle başlayacak, çalışma kültürünün değişmesiyle bu alanların nasıl ortaya çıkıp varlığını sürdürdüğünü rakamlarla inceleyecek, bu alanların hangi imkanları sağladığı ve çalışma kültürümüzü nasıl etkilediği ile devam edecek, son olarak da birkaç ortak çalışma alanı önerisi sunacağız.
“Coworking Spaces” Ne Demek?
“Co-working” kelimesi “beraber çalışma” anlamına gelirken, “coworking spaces” terimi bağımsız ya da farklı şirketlerde çalışanların aynı ortamda çalışmasına olanak tanıyan alanlar anlamına gelmektedir. İlk olarak 1999 yılında Bernie Dekoven tarafından kullanılan “co-working”, bilgisayarlarla desteklenen ortak çalışmayı tanımlamak amacıyla kullanılmış, 2005 yılında ise şu anki anlamına yani “farklı yerlerden insanların bir arada çalışmasını sağlayan alanlar” anlamına kavuşmuştur.
Ortak Çalışma Alanları Nasıl Ortaya Çıktı?
Uzaktan çalışmayı ifade eden remote work kültürü, 2000’lerin başında maliyetlerin azaltılması amacıyla outsourcing (dış kaynak kullanımı) ile kendini göstermeye başladı. Sonrasında şirketler, çalışanların işe gelmeden evlerinden de işlerini yapabileceklerinin farkına vardılar ve bunu uyguladıklarında çok verimli sonuçlar elde ettiler. Aynı şekilde çalışanlar da, işlerini yapabilmek için bir şirkete bağlı olmaları gerekmediğini fark ettiler; yaptıkları işe talip olabilecek birçok firma olabileceğini düşünerek, iş – yaşam dengesini de kurabilmek amacıyla bağımsız çalışma modeline geçmeye başladılar ve home office (evden çalışma) şeklini benimsediler. Son dönemlerde ise, işverenler ile serbest çalışanları buluşturan iş platformlarının yaygınlaşması da bu modeli destekledi. Bir yandan; evden çalışma her ne kadar rahat olsa da uzun süreli olduğunda sosyalleşme isteğini ve rekabetçi iş dünyasında gelişmeye devam edebilmek için profesyonel ağı geliştirme, aynı sektörden insanlarla bir arada olarak fikir alışverişinde bulunma isteğini de beraberinde getirdi. Kafelerde çalışma bu ihtiyacı bir ölçüde karşılasa da; dikkat dağıtıcı özelliklerden arınmış, çalışma üzerine kurgulanmış alanlara duyulan ihtiyaç arttı ve ortak çalışma alanlarının hızla büyümesinde önemli rol oynadı. Şimdi gelin, bu alanlara olan ilgiyi rakamlarla inceleyelim:
Rakamlarla Ortak Çalışma Alanları
Gayrimenkul alanında faaliyet gösteren, finans ve profesyonel hizmetler firması JLL’nin araştırmasına göre;
-Son 1 yılda, dünya genelinde 380 bin kişi ortak çalışma alanlarını kullanmaya başladı.
-Ortak çalışma alanlarında son 5 yılda, freelancer’lar %14 azalırken, şirket çalışanları %10 artış gösterdi.
-Serbest çalışma alanları son 7 yılda, dünya genelinde geleneksel ofislere kıyasla 22 kat hızla büyüyerek, ofis pazarında %5’lik paya sahip oldu.
-2017’de ortak çalışma alanlarının sayısı dünyada 14 bin 411 iken, 2018’de 17 bini geçti.
-2018’de dünyada yaklaşık 3 bin 400 yeni ortak çalışma alanı açıldı.
-Dünya genelinde 17 bin 725 ortak çalışma alanının, 2018 verilerine göre yaklaşık 2,5 milyon kişi tarafından kullanıldığı tahmin ediliyor.
-2020’den itibaren farklı ülkelerde serbest çalışma alanlarının, büyük şirketlerin %50’si tarafından kiralanacağı düşünülüyor.
-Sadece Avrupa’da, 15 milyon metrekare büyüklüğe ulaşan ortak çalışma alanlarının, 2030 yılına kadar tüm ticari ofis gayrimenkullerinin %30’unu oluşturması bekleniyor.
-Kira maliyetlerinin ve ofis giderlerinin artması, ortak çalışma alanlarına yönelmeye sebep oldu.
-Michigan Üniversitesi’nde yapılan araştırma gösteriyor ki; serbest çalışma alanlarının tercih edilmesindeki en büyük etken, %84 oranıyla yeni insanlarla etkileşim imkanı, %82 oranıyla yeni işbirliği fırsatları ve üçüncü olarak da bilginin paylaşımı.
Ortak Çalışma Alanları Hangi İmkanları Sağlıyor?
Kafe, internet, kütüphane ve ofis alanlarının bir araya gelmesiyle oluşan ortak çalışma alanları; insanların gerçek bir ofisteymiş gibi hissetmelerini, konsantrasyonlarını arttırmayı ve yaratıcı sektörlerde çalışanlar tarafından çokça tercih edilmesi nedeniyle, yaratıcılığı destekleyecek, kullanışlı, verimli bir ortam sunmayı amaçlıyor. Son teknolojiye uygun toplantı/konferans salonlarının, grup çalışma alanlarının bulunması sayesinde; müşterileri, misafirleri bu alanlarda karşılamak, sunum yapmak, şirketleri bu yeni çalışma alanlarına taşımak mümkün hale geliyor. Belli bir saat ücreti ödeyerek; bu ücret dahilinde wi-fi’dan, fotokopi gibi ofis ekipmanlarından, çay / kahve ve atıştırmalık ikramlardan, isteğe bağlı olarak kargo, evrak, sekreterya gibi hizmetlerden yararlanma imkanı sağlanıyor. Yatırım maliyeti olmadan bu alanlar kullanılabiliyor.
Ortak Çalışma Alanları Çalışma Kültürümüzü Nasıl Etkiliyor?
Bu çalışma sistemi ile;
-Bir sinerji yaratılıyor, çalışma ortamı ve yöntemi hareketlendirilmiş oluyor.
-Benzer çalışma alanlarındaki kişiler yeni ortaklıklar kurabiliyor, network ağını genişletiyor, yeni arkadaşlıklar ediniyor.
-Farklı birimlerde, farklı yöntemlerle çalışan, farklı istekleri olan kişiler bir araya gelerek birbirlerine yeni alanlar açıyor, fikir alışverişi sağlıyor, ilham verici yeni yöntemler ile orijinal fikirler geliştiriyor.
-Dünyanın farklı yerlerinden gelen dijital göçebelerle tanışma, farklı diller ve kültürler hakkında bilgi sahibi olma, onların çalışma disiplinlerini öğrenme, projeler hakkında objektif yorumlar alma imkanı doğuyor.
-Farklı disiplinlerden, kültürlerden insanlarla bir araya gelerek hayata bakış açısında esneklik sağlanıyor, daha geniş perspektiften bakmaya başlanılıyor, kendini ifade edebilme yeteneği ve özgüven artıyor.
Ortak Çalışma Alanı Önerileri
Tamamen bağımsız ya da bir firmaya bağlı olduğu halde uzaktan çalışanlar için Türkiye’de birkaç ortak çalışma alanı önerisi sunacağız. Önerilerimizin haricinde kendinizi rahat hissettiğiniz serbest çalışma alanları varsa, yorumlarınızı bekliyoruz…
Urban Station:
Maslak, Galata, Şişhane, Kavacık, Ümraniye
Yazane:
Karaköy
Kolektif House:
Maslak, Levent, Şişhane
Bikahve:
Beyoğlu
Minoa:
Beşiktaş
Pappa Cafe:
Kadıköy
Tasarım Bookshop:
Kadıköy
Evet; ülkemizde popüler hale gelen ortak çalışma alanları her geçen gün artıyor. Sizlerin de önerilerini bekliyoruz. “İyi ama freelance işi nereden bulacağım?” diyorsanız, sizi SanalUzman’a üye olmaya ve profilinizi doldurarak işverenlerin açtığı iş ilanlarına teklif vermeye davet ediyoruz.
Henüz yorum bulunmamaktadır.