“Digital Nomad” Olmak İsteyenlere İpuçları
Digital Nomadlık (Dijital Göçebelik) nedir, dijital göçebeliğin avantajları nelerdir; artık biliyoruz. Tekrar göz atmak isterseniz; “Digital Nomad mı, o da ne?” ve “Digital Nomad Olmanın 10 Avantajı” başlıklı makalelerimizden yararlanabilirsiniz. Bugünkü yazımızda ise; bu çalışma modeline geçiş yapma konusunda kararsız kalanlara, nasıl yapacağını bilemeyenlere ya da dijital göçebeliğinin ilk dönemlerinde olanlara rehber niteliğinde bazı ipuçları vereceğiz. Hazır mısınız? :)
Dijital Göçebe Olmak için Ne Yapmalı?
1. Kendinize Engel Olmaktan Vazgeçin
Siz gerçekten istedikten ve kararlı olduktan sonra hiçbir şey size engel olamaz. Karar aşamasında önce, en büyük engelin “siz” olduğunu fark etmelisiniz. Genellikle hepimiz olumsuz senaryolarla, kendimizi yapamayacağımıza, doğru zaman olmadığına, çocuklarla gidemeyeceğimize vb. inandırmaya meyilliyizdir. Bunda çevremizdekilerin düşüncelerinin de büyük etkisi olmaktadır ve biz de hayallerini gerçekleştirenlere özenerek bakmakla yetiniriz. Oysa bunu başaranlar da birtakım zorlularla karşılaşmışlar, karar aşamasında geçtiğimiz yollardan geçmişler, bazı fedakarlıklarda bulunarak karar vermek durumunda kalmışlar, ama sonunda hayallerine kavuşmuşlardır. Önemli olan bir cesaretle ilk adımı atabilmektir, gerisi zaten gelecektir. Bu konuda diğer dijital göçebelerle iletişime geçip onlardan fikir almak çok işe yarayacaktır. Tabii ki kastettiğimiz gerçekçi davranmayı bırakmak değil ama unutmayın; ortada bir sorun varsa, çözümü de vardır :)
2. Eyleme Geçmek için Plan Yapın
Uzaktan çalışmak için iş mi bulmak gerekiyor, kalacak yer mi ayarlamak gerekiyor; yapmanız gerekenler her ne ise bir plan yapın ve gerçekleştirmek için belirlediğiniz tarihlere uymaya çalışın. İstediğiniz sürede iş bulamadınız mı, kendinize biraz daha zaman tanıyın, bir B planınız olsun; gerekirse dijital göçebelerden oluşan networkünüzden yardım isteyin, elinizden ne geliyorsa yapın.
3 .Uzaktan Çalışabileceğiniz İş/İşler Bulun
Şu an hali hazırda bir işiniz varsa işvereninizi uzaktan çalışmaya ikna edebilir, bunun için önce bir süreliğine deneme yapmayı önerebilirsiniz. Verimli olduğunuzu gördüğünde büyük ihtimalle uzun süreli bu şekilde devam etmenizi kabul etmesi daha kolay olacaktır. İkna edemiyorsanız, bir yandan çalışmaya devam ederken bir yandan da uzaktan çalışabileceğiniz iş arayabilirsiniz. Github, Working Nomads, The Remote Working Company, Remote OK, DigitalNomad JobFinder, We Work Remotely ve RemoteBase; internet üzerinden yapabileceğiniz işler bulma konusunda oldukça geniş seçenekler sunar. Jobbatical ise başka ülkelerde birkaç yıllık süreyle iş bulma imkanı sunar. Şirketinizin ve sizin karşılıklı memnuniyetiniz sonucunda, kalıcı olarak da çalışabilirsiniz. Modern-Day Nomads da yine yurt dışında işler bulmanızı sağlamaya yöneliktir. Bunların dışında; freelance işler almaya başlamak, kendi işini kurmak da seçenekleriniz arasındadır.
4. Pes Etmeyin
Sabırlı olmak çok ama çok önemlidir. İsteğiniz anında gerçekleşmeyebilir ve vazgeçme aşamasına gelebilirsiniz. Siz yine de uzaktan çalışmak istediğinizi arkadaş çevrenize, yakınlarınıza söyleyin, arayışınızın mümkün olduğunca yayılmasını sağlayın; bu arada da kendinizi bu tarz yaşama zihinsel olarak hazırlamaya devam edin. Mesela evinizi home ofis olarak tasarlayarak işe başlamayı deneyin veya kalabalık ortamda çalışmayı seviyorsanız bulunduğunuz şehirdeki co-working space’leri (açık çalışma alanları) araştırın. Belli mi olur, hiç ummadığınız anda güzel bir haber alabilirsiniz.
5. Biletinizi Alın
Planınızda belirlediğiniz tarih sonu için tek yönlü biletinizi alın. Bu baskı işe yarayacaktır. Yine de olmadı mı? Sorun değil. Gittiğiniz yerde birçok dijital göçebe ile tanışma ve iş bulma fırsatınız var :) Dijital göçebelerle tanışma konusunda co-working space’ler, online kurslar, web siteleri size yardımcı olacaktır.
Nerede Kalmalı, Nasıl Ayarlamalı?
Hesaplı olması açısından Güney Doğu Asya iyi bir seçenek olabilir. Prag, Çek Cumhuriyeti, Buenos Aires, Arjantin de başlangıç için hiç fena sayılmaz. Ülke seçiminden sonra kalacağınız yeri ayarlarken co-working space’lere, restoran ve kafelere yakın olmasına, yürüyüş yapmak istiyorsanız buna imkan tanıyacak yerler seçmeye dikkat etmekte fayda var. Bizden tavsiye; uzun vadeli bir yer ayırtmak için acele etmeyin, ilk önce gidip görün, 1 – 3 ay gibi deneme yapıp memnun kaldığınızda süreyi uzatmanız mümkündür. Orada tanıştığınız insanlar da size tavsiyelerde bulunacaktır. Sıcak su / klima / ihtiyaç duyacağınızı düşünüyorsanız mutfak - fırın olup olmadığı, internet bağlantısı varsa bile hızının nasıl olduğu, elektrik kesintileri, böceklerin varlığı gibi konular göz önünde bulundurulmalıdır. Uçak bileti, ofis alanı, kalacak yer gibi konularda hizmet veren göçebe seyahat acentesi The Remote Experience’dan da faydalanabilirsiniz.
Dışarıda Çalışacak ve İnterneti İyi Olan Yeri Nasıl Bulmalı?
Bu konuda size yardımcı olacak birçok uygulama bulunmaktadır. WorkHardAnywhere adlı İOS uygulaması, Coworkingmap, DeskSurfing, WorkFrom, CoNomads, ShareDesk, Copass bunlardan bazılarıdır. İnternet bağlantısının en iyi olduğu yerler ise genellikle ortak çalışma alanları, kafeler ve otellerdir. Bazı ülkelerde teknoloji yeterince gelişmemiştir ve internet hızı iyi olmayabilir, en iyi internet şehirlerdedir. Yine de internet hızıyla ilgili yorumları okumadan rezervasyon yaptırmamanızı öneririz. Uzun süre kalacaksanız, kaldığınız eve internet bağlatmak da ekonomik olacaktır. Telefonunuza yerel bir sim kart alarak internete mobilden de bağlanabilirsiniz.
Dijital Göçebeliğe Nasıl Alışmalı?
Dijital göçebelik ile ilgili eğitimler, organizasyonlar, konferanslar size oldukça yardımcı olacaktır. Büyük organizasyonlardan Nomad Summit (Göçebe Zirvesi), büyük konferanslardan DNX Camp, internet üzerinden düzenlenen tek zirve olan Freedom Summit, 3 – 7 günlük eğitimler düzenleyen Coworkstation, denizde seyahat ederek alınabilecek eğitimlerden Nomad Cruise gibi. Ayrıca Cocal’in takviminden de “dijital göçebe konferansları” takip edilebilir.
İnsanlarla Nasıl Tanışmalı?
Benzer konularda çalışan şirketleri bir araya getirip iş birliği yaparak çalışmalarını sağlayan NomadProjects, dijital göçebelerin kendileri gibi kişileri bulup çalışmasına ve gezmesine olanak tanıyan NomadPass, sosyal medya ağı görevi gören Nomadbase, kadın dijital göçebeler için özel bir ağ olan Magpie, üyelerinin buluşma ayarlamasını sağlayan Flylancer; tanışmanız ve networkünüzü genişletmeniz açısından faydalı olacaktır.
Parayı Nasıl Yönetmeli?
Farklı para birimleri arasında geçiş yapmaya yarayan uygulama Revolut, seyahat sigortası sağlayan ve göçebelere yardım eden grup World Nomads; parayı yönetmenizde destek olacaktır.
Eğer siz de bir digital nomad iseniz veya bu yolda ilerlemek istiyorsanız, uzaktan proje bazlı iş yapabileceğiniz ve yaptırabileceğiniz SanalUzman.com’a üye olmayı unutmayın :)
Uygulama Önerileri Kaynak: Fast Company
Henüz yorum bulunmamaktadır.