Uzaktan Çalışmanın Turizme Etkisi
Y jenerasyonunun artmasıyla beraber; kesin çizgilerle yapılan ayrımların gün geçtikçe ortadan kalktığına şahit oluyoruz. Günümüzde birbirinin içinde erimeye başlayan “çalışmak, seyahat etmek, iş seyahati” kavramları buna en güzel örneklerden biri.
Artık yeni kuşak, özgür bir hayat yaşamayı hedefliyor. Önceki kuşaklara göre farklılaşan hedeflerle birlikte; yaşam biçimleri ile çalışma modelleri de farklılaşıyor. Seyahat etmek çalışmaya engel teşkil etmez hale gelirken, çalışır olmak da seyahat etmenin önünde bir engel oluşturmuyor. Yeni neslin talepleri, değişime direnenleri değişime zorluyor; neredeyse etkilenmeyen hiçbir alan kalmıyor. Bu makalemizde; dünyada da Türkiye’de de her geçen gün daha çok yaygınlaşan dijital göçebeliğin ve freelance (serbest) çalışmanın turizme etkisinden bahsedeceğiz.
Dijital Göçebelik ve Freelance Çalışma, Turizmi Nasıl Etkiliyor?
Yazılım, grafik tasarım, yazı, çeviri, dijital pazarlama, reklamcılık, danışmanlık gibi pek çok alanda iş yapabilmek için internetin ve taşınabilir bilgisayar, tablet, akıllı telefon gibi cihazların yeterli hale gelmesi ile ofise gitme gerekliliğinin kalmamaya başlaması; seyahat ederken çalışan dijital göçebelerin (digital nomad) ve ofis dışında istediği yerde çalışan ya da tatil için izin almak zorunda olmayan freelancerlar’ın (serbest çalışanların) sayılarının artmasında önemli rol oynadı. Bu çalışma şeklinin getirdiği seyahat özgürlüğü düşünüldüğünde, turizmin bundan nasibini almaması imkansız.
Dijital göçebelerin; gittikleri yerlerde uzun süreler kalmaları, kaldıkları yerin kültürünü çok yakından tanıyarak diğer dijital göçebe adaylarına tavsiyelerde bulunmaları, bu ülkelerde turizmin canlanmasına yardımcı oluyor. İnternette öneri niteliğinde yer alan Dijital Göçebelik için En Uygun Ülkeler vb. başlıklı blog yazıları da, seçim yapma aşamasındaki dijital göçebeleri bu ülkelere yönlendiriyor, dolayısıyla da turizmini canlandırmada etkili oluyor.
Bunlara ek olarak; uzaktan çalışarak da yapılabilen Turizm Yazarlığı, Turizm Fotoğrafçılığı gibi mesleklerin artması; ayrıca hobi olarak, seyahat ettiği yerlerin fotoğraflarını bloğunda paylaşıp gezdiği yerleri anlatan, gitmek isteyen insanlara “nerede kalınır, ne yenir” vb. tavsiyeler verenlerin çoğalması da turizme katkıda bulunuyor.
Özellikle dijital göçebeliğe yeni adım atanlar için farklı ülkelerde yapılan dijital göçebelik eğitimleri, zirveler de bu konunun meraklılarını ilgili ülkelere çekiyor. Örnek vermek gerekirse; işin uzmanlarından bilgi alınabilecek büyük bir organizasyon olan, Tayland’ın Chiang Mai şehrinde gerçekleştirilen Nomad Summit (Göçebe Zirvesi); bu konudaki en büyük konferans olan ve farklı ülkelerde düzenlenen DNX Camp en bilinenleri.
Tüm bunları deneyimleyen dijital göçebeler ve freelance çalışanlar, seyahat markalarından da yeni deneyimler talep eden bir topluluk haline gelmeye başlıyor.
Dijital göçebelik ile ilgili daha detaylı bilgi almak için lütfen “Digital Nomad mı, o da ne?” başlıklı makalemize göz atmayı unutmayın :)
Henüz yorum bulunmamaktadır.