Post

“Digital Nomad” mı, o da ne?

“Digital Nomad” yani “Dijital Göçebe” denilen kavram, Türkiye’de yeni yeni popülerleşiyor ve Y kuşağının geliştirdiği iş modelleri arasında karşımıza çıkıyor. Aslında, isim olarak her ne kadar bazılarımıza henüz yabancı gelse de, ne olduğu öğrenildiğinde birçoğumuz için “aaa o benim hayalim!” dedirtecek kadar da tanıdık olduğu bir gerçek…

Dijital göçebeler, seyahat ederken çalışıyorlar. Kısa süreli yaşadıkları şehirlerdeki ortak çalışma alanlarında, kafelerde, kütüphanelerde; dizüstü bilgisayar, akıllı telefon, internet, bulut tabanlı uygulamalar ile çalışmayı tercih ediyor, toplantılarını internet üzerinden organize ediyor, görüntülü görüşmeler düzenliyor ve bir yandan farklı ülkeleri, yeni kültürleri keşfederek hayallerini gerçekleştirirken, bir yandan da işlerini yapıyorlar.

“Kulağa çok hoş geliyor ama nasıl yapacağız?” diyorsanız; sizi bu hayalini gerçekleştiren dijital göçebelerden, aynı zamanda da SanalUzman.com freelancer'larından biriyle tanıştıralım. Ayşe Çelikdelen; geleneksel iş hayatının getirdiği rutinden sıkıldığını, büyük şehirlerdeki günlük stresten yorulduğunu ve uzun süre evden serbest olarak freelance iş yaptığını, sonrasında ise bunu bir adım öteye taşımaya, gezerek çalışmaya karar verdiğini anlatıyor. Gelin; detayları kendisinden öğrenelim :)

 

Bir Dijital Göçebe Öyküsü

 

Sanaluzman, freelancer, Digital Nomad, Dijital Göçebe cadde

 

Dijital göçebeliğe nasıl karar verdiniz?

Ben grafik tasarımcıyım ve işimi yapabilmem için bilgisayar ile internetin olması yeterli; ofise gitmeme, belli saatlerde belli bir yerde çalışmama gerek yok. Hatta yaratıcılığımı geliştirebilmem açısından, ne kadar farklı ortamlarda bulunsam o kadar iyi. Sürekli aynı yerde, aynı kişilerle olduğunuz zaman kendinizi geliştirmeniz, hayal dünyanızı genişletmeniz zorlaşıyor, kısır döngü içinde kalıyorsunuz; bu da işlerinize, başarınıza olumsuz olarak yansıyor. İlk başlarda aklımda dijital göçebelik yoktu, freelance çalışma konusunda bile çekincelerim vardı ama gördüm ki, istediğim saatte istediğim mekanda çalıştığımda hem daha verimli oluyorum hem de tek firmaya bağlı kalmadığımda daha fazla kazanıyorum. Bu şekilde müşteri sadakatini sağladıktan, serbest iş yapmaya alıştıktan sonra da, “neden bu özgürlüğü, gezme hayalimi gerçekleştirmek için kullanmıyorum?” diye sordum kendime, böylece yolculuğum başladı…

 

Mısır,Dubai,kumral kızlar, freelancer, sanaluzman

 

Sizin mesleğiniz, bu hayalinizi gerçekleştirmeye elverişli. Peki ya diğer meslektekiler için neler söyleyeceksiniz?

Aslında artık birçok farklı meslekten çalışan, aynı özgürlüğe ihtiyaç duyuyor ve günümüzde yazılımcı, metin yazarı, editör, çevirmen, satışçı, pazarlamacı, reklamcı, danışman gibi pek çok meslekten çalışanın, bunu yapamaması için hiçbir sebep yok. Çalışma modellerinin değişmesiyle birlikte, şirketler de yeniden yapılanmaya doğru gidiyor, gitmek zorunda da kalıyor; çünkü ayakta kalabilmek isteyenlerin değişime ayak uydurmaları gerekiyor. Dolayısıyla işverenler de bu konuya sıcak bakıyor. Üstelik proje bazlı işler için maaşlı eleman istihdam etmek zorunda kalmamaları ya da personellerin ofiste olma zorunluluklarının olmaması; işverenleri yol, yemek, ofis vb. masraflardan kurtarıyor, tasarruf edebilmede özellikle küçük işletme sahiplerine büyük katkı sağlıyor.

 

Bisiklet, freelancer, sanaluzman

 

Dijital göçebe adaylarına tavsiyeleriniz nelerdir?

Öncelikli olarak; gidecekleri yerde internet bağlantısı olup olmadığını mutlaka araştırmalı, bilgisayarlarının güvenliğini sağlamalılar. Hareket halindeyken istedikleri şeye erişmeleri ve yönetmeleri bakımından akıllı telefon çok önemli. Bu hayata yeni geçiş yapanlar için; çalışabilecekleri uzaktan iş bulmak, dışarıda çalışacak yer bulmak, insanlarla tanışmak, parayı yönetmek, her şey dahil göçebe hizmetleri almak gibi konularda çok sayıda uygulama ve hizmet olduğu gibi; dijital göçebelik eğitimleri de var. Mesela Tayland’ın Chiang Mai şehrinde gerçekleştirilen “Nomad Summit” (Göçebe Zirvesi), işin uzmanlarından bilgi alınabilecek büyük bir organizasyon. Ayrıca “DNX Camp”, bu konuda düzenlenen en büyük konferans, “Freedom Summit” ise internet üzerinden düzenlenen tek zirve. Bunları takip etmelerini, proje bazlı iş yapabilecekleri SanalUzman.com gibi sitelere üye olmalarını, hayallerinin peşinden gitmekte cesaretli davranmalarını öneriyorum.

 

Bisiklet, freelancer, sanaluzman

SanalUzman  Ekibi

SanalUzman Ekibi

İşverenle uzmanı buluşturan e-ticaret platformu

Henüz yorum bulunmamaktadır.

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapın.