Freelance Çalışma Modelleri
Serbest çalışma, bir diğer adıyla freelance çalışma; çalışanların hangi zamanlar ne kadar süre bu şekilde çalışmayı tercih ettiğine bağlı olarak kendi içinde çeşitlilik gösteriyor. Freelance çalışma çeşitleri nelerdir; 4 ana grupta sizlerle paylaşarak, bu sistemle yeni tanışanların akıllarındaki "maaşlı çalışırken de freelance iş yapabilir miyim?", "sadece freelance iş yaparak geçimimi sağlamam mümkün mü?" gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız.
Freelance Çalışma Şekilleri
1. Çoğunlukla Maaşlı Çalışıp, Destek Olarak Freelance Çalışanlar
Bu gruptakiler; tam zamanlı maaşlı bir işte çalışıp ek gelir amacıyla serbest çalışmalar yaparak, maaşlarına destekte bulunanlardan oluşuyor. Genelde ek iş olarak serbest çalışmayı tercih edenler; aylık kazancının ne kadar olacağını bilerek planlamalarını buna göre yapmak isteyen, risk almaktan hoşlanmayan, sabit kazancı olmasıyla kendini güvende hisseden, gerek duyduğunda boş vaktine göre ek çalışma yaparak gelirini arttırmaktan keyif alanlar oluyor. Böylece kendilerine uygun olan zaman dilimi hangisiyse; mesela çalıştıkları firmaya ait işlerden kalan zamanlar, öğle molaları, eve geldiklerinde akşam saatleri ya da hafta sonları olabilir; değerlendirerek paraya çevirmiş oluyorlar.
2. Çoğunlukla Freelance Çalışanlar
Genellikle freelance çalışıp, örneğin maddi anlamda ihtiyaç duyulan zamanlarda da yarım gün gibi kısa sürelerle maaşlı çalışarak kendilerine destek sağlayanları bu guruba dahil etmemiz mümkün.
3. Bazen Tam Zamanlı Maaşlı, Bazen Freelance Çalışanlar
İsteklerine, maddi durumlarına veya aile yaşantılarına göre bazen tam gün maaşlı, bazense sadece freelance çalışma tercihinde bulunanlar bu grubu oluşturuyor. Kimi çalışanlar tekdüze giden, monotonlaşan iş yaşamından sıkılıp dönem dönem değişiklik yapmak isteyebiliyorlar, kimi çalışanlar da koşullar nedeniyle böyle bir iş modeli seçiminde bulunabiliyorlar.
4. Her Zaman Freelance Çalışanlar
Ne olursa olsun şirket çalışmasını kabul etmeyerek her zaman freelance çalışanlar; müşteri memnuniyeti ve sadakati sağlayarak freelance çalışmalarını düzene oturtmuş, başarılı bir portfolyo oluşturmuş, geliri bir firmaya bağlı çalışarak kazanacağından çok daha fazla, şirket kurallarına göre (kapalı ofis, takım elbise giyme zorunluluğu, belirli çalışma saatleri vb.) hayatını idame ettirmekten rahatsız olan, serbest çalışmayı yaşam biçimi olarak benimsemiş kişilerden meydana geliyor.
Peki siz ek gelir kazanmak için mi, geçim kaynağı olarak mı freelancer olmayı tercih ediyorsunuz? Size uygun olan freelance iş modeli hangisi? Hemen aşağıdaki "Yorum Yaz" alanımızdan yorumlarınızı bizimle paylaşarak, sizi bekleyen işleri bulmak için SanalUzman'a göz atabilirsiniz.
Henüz yorum bulunmamaktadır.