
Grafik Tasarımcılara Kitap & Dergi Önerileri
Bu makalemizde, kendini geliştirmek isteyen grafik tasarımcılarımıza katkıda bulunacak kitap ve dergi tavsiyelerine yer vereceğiz, tanıtım bültenlerinden alıntılar yapacağız. Sizlerin de önerilerini merakla bekler, SanalUzman ailesi olarak başarılarınızın devamını dileriz.
Grafik Tasarım Kitap Önerileri
1. Grafik Tasarım Temelleri Seti / 10 Kitap – Gavin Ambrose, Paul Harris
"Tasarımı ellerinle tutamazsın. O bir nesne değildir; bir süreç, bir sistem, bir düşünme biçimidir." Bob Gill
Grafik tasarım temellerini tek tek ele alan bu kitap serisi birkaç nedenle çok özeldir. Öncelikle grafik tasarımın, yaratıcı düşüncenin kapılarını nasıl araladığını, akademik programlara uygun bir şekilde, çağdaş tasarımcıların dünya çapındaki başarılı çalışmalarıyla açıklamaktadırlar. İkinci olarak kitaplarda farklı kâğıt, mürekkep veya sonlandırma biçimlerinin açıklandığı sayfalarda, incelenen malzemeler ve yöntemler kullanılmıştır. Dolayısıyla kitapları alan kişi açıklamaları birebir örnekler üzerinden okuyacaktır. Üçüncüsü, değerli ve genç akademisyenlerin yürüttüğü çeviri çalışmaları, çok özenli bir şekilde uluslararası terminoloji ve Türkçe arasındaki denge sağlanmaya çalışılarak, kavramların Türkçe ve İngilizceleri bir arada belirtilerek hazırlanmıştır.
Kitaplar, yaratıcı düşünce üretimi, tasarım süreci, bir tasarımda yer alan metinsel ve görsel öğelerin etkili bir şekilde yerleştirilmesi, düşünce haritalaması, rengin temel ilkeleri, ışığın nasıl kontrol edildiği, tipografi kullanımı, yüzlerce yazı karakteri arasından seçim yapmanın yolları, çağdaş ve geleneksel tekniklerle yaratılabilecek değişik etkiler konularına değinmektedir.
Bu kitaplar öğrenciler, profesyoneller ve konuya ilgi duyan herkes için vazgeçilmez birer başvuru kaynağıdır.
Sette Yer Alan Kitaplar: Grafik Tasarımda Dil ve Yaklaşım, Grafik Tasarımda Tasarım için Araştırma, Grafik Tasarımda Sayfa Düzeni, Grafik Tasarımda Tipografi, Grafik Tasarımda İmge, Grafik Tasarımda Renk, Grafik Tasarımda Baskı ve Sonlandırma, Grafik Tasarımda Izgaralar, Grafik Tasarımda Tasarım Fikri
2. Grafik Tasarımda Görsel Algı – Dr. Abdulgani Arıkan
Eğitimden reklamcılığa kadar çok geniş alanda varlık gösteren grafik tasarım olgusu, sanatsal alandan iletişim alanına kadar farklı disiplinleri içinde barındırmaktadır.
Grafik tasarım, temel olarak yüzey baskı ve dijital ortam tasarımları olarak da gruplandırılabilir. Görsel yapıyı meydana getiren tüm disiplinlerde olduğu gibi tasarım ilke ve elemanları, grafik tasarımda da inşa sürecinin temeli denebilir. Doğru grafik tasarım çözümlerine ulaşmak için, tasarım ilke ve elemanlarının doğru ve etkin kullanımı önemli olabilir. Bu süreçte insanın görsel algısına ilişkin bilgi ve bulgular bu çözüme katkı sağlayabilir. (Önsöz'den)
3. Görsel İletişim ve Grafik Tasarım – Tevfik Fikret Uçar
İşaret ve simgelerle iletişim kurmaya çalışan insanoğlu, seslere karşılık gelen şekiller yaratarak günümüzdeki alfabenin temellerini attı. İnsanlığın en önemli ilerlemelerinden biri olan bu noktadan sonra her şey eskisinden çok farklı gelişti. Kolaylaşan öğrenme süreci, kültür ve insanlığın gelişiminde önemli farklılıklar yarattı. Artık fikirler, tarih ve olaylar daha kolay paylaşılabiliyordu. Yazmayı ve yazdıklarını basit yöntemlerle çoğaltma yolunu keşfeden insan, iletişimin yepyeni bir kulvarını keşfetti. Binlerce yıllık bu evrim günümüzde grafik tasarımı veya görsel iletişim tasarımı adı verilen bir mesleğin temellerini oluşturmuştur. 200’den fazla resim, çizim ve grafikle zenginleştirilmiş bu kitapta; semboller, görsel iletişim, yazı, tipografi, sayfa tasarımı, baskı teknikleri gibi grafik tasarımın başlıca uygulama alanları ele alınıp incelenmektedir.
4. Grafik Tasarım Ne İçindir? – Alice Twemlow
Grafik tasarım iletişim kurmak içindir: seyirciler, izleyiciler, kullanıcılar, alıcılar, ziyaretçiler, katılımcılar, yoldan geçenler, tüketiciler, müşteriler ve aboneler. Ancak tasarımcıların tüm bu insanlarla ne derece temasa geçtikleri, çarpıcı şekilde değişkenlik göstermektedir. Bazıları kendileri için tasarım yapar. Bazıları başka tasarımcılar için tasarlar. Bazıları bir müşterinin anlayışına göre tasarlar. Bazıları ise çalışmanın hedef kitlesini bulur, bu kitlenin beğenilerini belirler ve hatta bazen tasarıma katkıda bulunmaları için bu kitlenin fikirlerini alır.
Konuyu genel kavramlarla ele almaya başlayıp yanıtları ayrıntılarda bulan kitap, farklı alanlarda farklı konulara hizmet eden disiplinlerarası küresel bir dil olan grafik tasarımı bileşenlerine bölerek araştırıyor.
Grafik Tasarım Ne İçindir?, amacı "alıcısına" en kapsamlı ve en iyi şekilde hizmet etmek olan tasarımcının, film jeneriklerinden bilgi tasarımına, televizyon yayın tasarımından müziğin görselleştirilmesine, yazı tasarımından kitap tasarımına, yazılım tasarımından reklam tasarımına ve daha fazlasına ulaşabileceği, uluslararası örnekleri ve temsilcileri görebileceği bir başvuru kitabıdır.
Alice Twemlow Hakkında
New York doğumlu bir İngiliz yazar ve eğitimci. Steven Heller ile 2008 yılında ortak kurulan bir program Okulu'nda Tasarım Eleştiri (D-Crit) MFA programı başkanıdır. Alice, Gözlemci Tasarıma katkıda bulunuyor ve bu şekilde çok sayıda yayının tasarımı hakkında yazıyor. Londra'daki Kraliyet Sanat Koleji'nde Tasarım Tarihi alanında doktora adayıdır.
5. Görsel Grafik Tasarım Sözlüğü – Gavin Ambrose
Bu kitap grafik tasarımda sıklıkla kullanılan pek çok terimi içeren bir rehberdir. Açık Cilt'ten Zamanın Ruhu'na, Bauhaus'tan Psikadelik'e uzanan içeriğiyle grafik tasarımla ilgilenen herkes için benzersiz bir kaynak olacaktır. Okuyucuya grafik tasarım terminolojisiyle ilgili gelişkin bir kavrayış sunmak için her bir terim açıklanmış ve uygun bağlamına yerleştirilmiştir. 250'den fazla sık kullanılan grafik tasarım terimi biçimlendirilmiş ve resimlenmiştir. Asimetri, Hiyerarşi ve Tire gibi pratik terimlerden, Sürrealizm, Noktacılık ve Postmodernizm gibi akım ve üsluplara; Bitmap ve Sokak Dili gibi modern terminoloji ve kavramlardan, hâlâ kullanılmakta olan pek çok geleneksel terim yer almaktadır.
Grafik Tasarım Dergi Önerileri
1. Bak Dergisi:
Uluslararası Görsel Sanatlar E-Dergisi
2. Grafik Tasarım Dergisi:
İletişimin önemli öğelerinden grafik tasarım alanında Türkiye'de tek dergi olan Grafik Tasarım, 2006 yılından itibaren yayında. Grafik Tasarım, kollektif bir yapıda pek çok tasarımcı ve iletişimci tarafından ortak hazırlanıyor.
3. Gallery Dergisi:
Her sayısında dünyadan sadece en yenilikçi ve yüksek kalitede grafik tasarım çalışmalarına yer verilmekte olup konu başlıları hâlinde tasnif edilerek hazırlanmaktadır. Bu dergide temel prensip tasarımcısının ününden çok tasarımın kalitesinin önemsenmesidir.
Sizin de önerileriniz varsa, aşağıda yer alan “Yorum Yaz” alanımızdan bizimle paylaşmayı unutmayın :)
SanalUzman’da yayınlanan işlere göz atmak için hemen tıklayın.
Henüz yorum bulunmamaktadır.