Hayatı Kolaylaştıran “Yapılacaklar Listesi”
“Bunca iş yoğunluğunda yapılacakları aklımda tutamıyorum!”, “Kafam karmakarış oldu, artık iş takibi yapamıyorum.” “Düzenli bir hayatım olamıyor, o işten o işe savrulup duruyorum.” “İş planı yapmakta çok zorlanıyorum.” ya da “Yapılacaklar listesi de ne, ilk kez duyuyorum.” “Liste yapana kadar zaten işi yaparım.” diyenler… Bizce bu makalemizi mutlaka okumalısınız :)
Yapılacaklar Listesinin Faydaları Nelerdir?
- Ne yapacağınızı bilirsiniz. (Günlük, haftalık, aylık vb. kendinize göre kategorize edebilirsiniz.)
- Yapılacakların hepsini aklınızda tutmak zorunda kalmazsınız. (Her şeyi akılda tutmaya çalışmak gereksiz yorgunluk yaratır ve dikkatinizi dağıtır.)
- Ne yaptığınızı bilirsiniz. (Geriye ne kaldığını görüp zamanı ona göre ayarlamak, yeni iş planı oluşturmak kolaylaşır.) Üstelik yaptıklarınızı listede işaretlemekten / silmekten çok zevk alacağınıza eminiz :) Böylece hem ne kadar çok iş başardığınızı görecek hem de işlerin eksilmiş olmasından keyif alacaksınız.
- Ne yapacağınızı / yaptığınızı topluca görüp, düşünmekle vakit kaybetmemek size hız kazandırır.
- İşleriniz, dolayısıyla hayatınız düzene girer; düzen başarı getirir.
- Yaptığınız her işe daha rahat odaklanırsınız. (Yapılacaklar listesini not tuttuğunuz yere aktararak aklınızı meşgul etmesine izin vermediğinizde odaklanmanız kolaylaşır, verimliliğiniz artar.)
Yapılacaklar Listesi Nasıl Hazırlanır?
1. Yapılacakları Kategorilere Ayırın
Sizi ve işlerinizi en iyi organize edeceğini düşündüğünüz şekilde gruplandırma yapmanız iyi olacaktır. Üstelik işleri gruplara ayırmak sadece iş hayatınız için değil, gündelik işleriniz için de faydalı olacaktır. Aşağıdaki örnekler, işleri kategorize etmek isterseniz kendi kategorizenizi yapmak için size fikir verecektir.
Dönemlere Göre Gruplandırma: Günlük, Haftalık, Aylık, Senelik
Önem Derecesine Göre Gruplandırma: Çok Acil, Acil, Aciliyeti Yok
Alacağı Zamana Göre Gruplandırma: Kısa Vadeli, Uzun Vadeli
Cinsine Göre Gruplandırma: Ofis İşleri, Ev İşleri, Arkadaşlar, Aile, Hobiler, Geziler, Kültürel Faaliyetler, Spor, Alışveriş
Bütçeye Göre Gruplandırma: Ücretsiz, Normal, Pahalı, Çok Pahalı
2. Not Tutacağınız Defter veya Uygulama Her Zaman Elinizin Altında Olsun
Karışıklık yaratmaması açısından mümkünse tek sistem belirleyin; isteğinize göre defter veya teknoloji çağının gereği olarak uygulama kullanabilirsiniz. Günümüzde akıllı telefonlarla bunu yapmak çok kolay. Size hangisi daha pratik geliyorsa… Önemli olan; aklınıza bir şey geldiğinde, yeni iş eklemeniz gerektiğinde, bunu hemen o anda yapabilmeniz. Bu şekilde; unutmamak için çaba sarf etmenize, farklı yerlere yazdığınız notları aramanıza gerek kalmayacak ve unutmanız engellenecektir. Başka işle uğraşırken yenisini not almak yerine aradan çıkartmaya çalışmak dikkatinizin dağılmasına sebep olacağından, notlara ekleyip sonraya bırakmak en iyisidir. Çok mu acil? O zaman listenizdeki aciliyet sıralamasını değiştirmekte fayda var.
3. Notlarınızda Açıklayıcı Olun
Sadece kelime ya da kısa başlık olarak yazdığınız notlara zaman geçtikten sonra baktığınızda hatırlamakta zorlanabilirsiniz. Aşırı detaya girmeden, hatırlamanıza yardımcı olacak şekilde açıklama yazmanız yararınıza olacaktır. Burada amaç; yazarak o konuyu aklınızdan çıkartmak ve aklınızdan çıkmış konuya dönüp baktığınızda hatırlayabilmek.
4. Büyük İşleri Parçalara Ayırın
Ana notunuzu aldıktan sonra işi yapmaya başlarken, büyük işleri detaylandırarak parçalara bölün. Çok kapsamlı işleri bir anda yapmaya çalışmak hem moralinizi bozabilir hem de konudan konuya dağılarak dikkatinizin dağılmasına sebep olabilir. Alt kategorilere ayırmak; nasıl ilerleyeceğinizi bilmenize, daha başarılı sonuçlar elde etmenize yarayacaktır.
5. Yapılacaklar Listenizi Güncel Tutun
Listenizi düzenli şekilde gözden geçirip güncellemeyi unutmayın. Yapılmış olanların veya yapılmasına gerek kalmayanların listede yer kaplamasına izin vermeyin; yapılacakları daha rahat seçin. Hem gözünüz rahatlasın hem aklınız sakinleşsin :)
6. Kendinize Ödül Verin
Yapmakta çok da istekli olmadığınız veya zamanından önce tamamladığınız, iş yükü fazla olan işleri bitirdiğinizde kendinize ödül verin ve bu ödülleri önceden listenize ekleyin. Motive olmanıza büyük katkısı olduğunu göreceksiniz :)
Yapılacaklar listesi hazırlamak için uygulama kullanmak istiyorsanız, "Yapılacaklar Listeniz İçin Uygulamalar" başlıklı makalemize göz atmayı unutmayın.
Henüz yorum bulunmamaktadır.