Post

Kurumsal İtibar Yönetimi Nasıl Yapılmalıdır?

Bir kuruma yönelik her türlü algılamanın bütünü olan kurumsal itibar, oluşturulması ve korunması güç, yitirilmesi kolay olan kavramlardandır. Finansal açıdan, pazar ile insan kaynakları açısından kattığı değerleri göz önünde bulundurduğumuzda, kurumsal itibarın bir şirketin sermayesi olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle kurumsal itibar yönetimi şirketler için, en önemli işleri olacak kadar değerli. SanalUzman olarak hazırladığımız bu makalemizde; kurumsal itibar yönetimi nasıl yapılır, kurumsal itibar yönetiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? vb. sorularınıza yanıt bulacaksınız. Haydi başlayalım.

 

Kurumsal İtibar Nasıl Yönetilir?

 

Yöneticiler ve Çalışanlar Kurumsal İtibarı Önemsemeli

Kurumun etik kurallarının, kimliğinin, kurumsal itibarı sağlayacak tüm etkenlerin; yöneticiler ve çalışanlar tarafından benimsenmesi gerekmektedir. Bunun için bir işletme kitabı hazırlanarak; kitaba şirketin geçmişi, misyonu, vizyonu, etik kuralları, çalışma prensipleri vb. eklenebilir.

 

Şirket İsmine Sahip Çıkılmalı

Markanın değeri olan şirket ismi firma için önemlidir ve kuruluş olarak ön plana çıkartılarak isme sahip çıkılmalıdır. İsimden sonra logo ile slogan da kurumsal itibar bakımından dikkate alınmalıdır. Logo; firma ismi olmadan da o firmayı akla getirebilmelidir. İsim, logo, slogan üçlüsü başarılı şekilde kullanılmalıdır.  

 

Sosyal Medya ve Dijital Pazarlama Araçları Etkin Kullanılmalı

Pazarlama yöntemlerinden birini kullanmak yeterli olmamaktadır, hem online hem offline pazarlama bir arada kullanılmalıdır; iletişim kanalları önceden belirlenmelidir. Sosyal medyada da sadece aktif olmak, tüm platformlarda yer alarak içerik paylaşmak yetmemektedir; sosyal medyadan insanlarla bağ kurmada yararlanılmalıdır. Sosyoekonomik, kültürel yapıya uygun; çevreye, doğaya duyarlı paylaşımlarda bulunulmalı; yorumlara, mesajlara vb. hızlı cevap verilmelidir. Aynı zamanda, internet sitesinin de firmanın kimliği olduğu hatırlanmalı, gerekli önem verilmelidir.

 

Negatif Geri Bildirimler Takip Edilmeli

Her ne kadar olumsuz yorum görmek istemesek de, bu yorumları arama sonuçlarından takip etmek kurumsal itibar yönetimi konusunda olmazsa olmazlardan. Takipte kalmak size ne mi kazandırır? Hemen söyleyelim: Yanlış anlaşılmalar varsa düzeltebilirsiniz, şikâyetlerin nedenlerini anlayıp çözüm yöntemleri geliştirebilirsiniz, iyileştirme çalışmalarıyla insanların sorunlarını giderebilirsiniz, tehditleri fırsatlara çevirebilirsiniz, gerektiğinde yasal hakkınızı arayabilirsiniz, yeni paylaşımlar yaparak olumsuz yorumların altlarda kalmasını sağlayabilirsiniz vb.

 

Risk Planlaması Yapılmalı

Doğal afetler, yangın, şirket sahiplerinin vefatları dâhil her türlü riski değerlendirerek B planı yapmakta fayda vardır. Bunu yaparken finansal riskler özellikle göz önünde bulundurulmalıdır.

 

Şeffaf Bir Politika İzlenmeli

Topluma karşı şeffaf olunmalı; hata yapıldığında saklamaya çalışmadan, oluşan zararlar tazmin edilmelidir, olası riskler duyurulmalıdır. Yanlış anlaşılmaya sebep olacak her türlü reklam, basın açıklaması gibi faaliyetlerden, gerçek dışı vaatlerden uzak durulmalıdır; fakat hata yapıldıysa da düzeltmek için gerekli olan açıklamalar net bir şekilde yapılmalıdır, tevazu ile özür dilenebilmelidir.

 

Sosyal Sorumluluk Projelerinde Yer Alınmalı

Kurumsal itibarı yönetmek söz konusu olduğunda, reklam aracı olarak kullanmamak şartıyla sosyal sorumluluk projeleri üretmenin ve topluluk etkinliklerinde şirket sponsoru olmanın çok büyük yararı olmaktadır.

 

Yönetim ve Çalışan Kalitesine Önem Verilmeli

Şirket sahiplerinin, üst yönetimin liderlik vasıflarını taşıması önem kazanmaktadır; aynı zamanda kişisel itibar ile çalışanların kalitesinin de markaları etkilediği unutulmamalıdır. Kurumun değerlerini önemseyen, vizyonunu / misyonunu benimseyen, inisiyatif kullanabilen, yaratıcı, kurumsal aidiyet duygusu gelişmiş çalışanlar kurumun itibarı için gereklidir. Bununla birlikte; kurumun itibarı iyi yönetildiğinde, bahsettiğimiz niteliklere sahip çalışanlar kuruma çekilebilecek, kurumda tutulabilecektir. Günümüzde itibarı yüksek şirketlere baktığımızda, bunların dünyaya açılabilen şirketler oldukları rahatlıkla görülebilir. Bu noktada, her kuruluşun kendi yapısına uygun şekilde yurtdışına açılmanın yolunu bulması gerekli hâle gelmiştir.

 

Güçlü Altyapı Sağlanmalı

Kurumsal itibar ile ilgili araştırmalarda ön plana çıkan başlıklar; müşteri memnuniyeti, hizmet / ürün kalitesi, yönetim kalitesi olmuştur. Bu doğrultuda; altyapının güçlü olması, üretim ile çalışma ortamlarının performansı arttırıcı şeklide düzenlenmesi, çalışanların ücretlerinin ve sosyal haklarının tam olarak verilmesi, çalışan değerlendirmelerinin adâletle yapılması, çalışanların başarılarını arttırmalarına yönelik eğitimlerin düzenlenmesi; malların / hizmetlerin standartlarının belirlenerek yeterliliğinin sağlanması, kalitelerinin arttırılması konusunda planlamaların yapılması, müşteri memnuniyeti ölçümlemelerinin yapılması, satın alma sonrasında takipte kalınması vb. faaliyetler yerine getirilmelidir. Güçlü yönler ön plana çıkartılmalı, zayıf yönler güçlendirilmelidir.

 

Unutulmamalıdır ki, herhangi bir krizin kolay atlatılmasında, kurumsal itibarın yüksek olmasının payı büyüktür. Tabii ki kurumsal itibar yönetimi, yukarıda bahsettiklerimizle sınırlı değildir, itibarı etkileyecek çeşitli unsurlar bulunmaktadır. SanalUzman ailesi olarak sizler için en önemlilerine değinmeye çalıştık. Konunun uzmanlarından danışmanlık almak istiyorsanız lütfen tıklayın.

 

SanalUzman  Ekibi

SanalUzman Ekibi

İşverenle uzmanı buluşturan e-ticaret platformu

Henüz yorum bulunmamaktadır.

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapın.