“Müzik” Motivasyonu Olumlu Etkiliyor
“Müzik ruhun gıdası” demiş atalarımız. Yemek yemeye, uyumaya nasıl ihtiyaç duyuyorsak; müzik dinlemeye de “hayatımızın vazgeçilmezi” diyecek ölçüde ihtiyaç duyuyoruz. Müziğin iyileştirici gücü bilim adamları tarafından kanıtlanmış, hastaları şifalandırmaya katkısı uzmanlar tarafından deneyimlenmiştir. Yani bilinçli olarak fark etsek de etmesek de, müzik vücudumuzda olumlu etkilere sahiptir. Öyleyse müzik motivasyonu etkiler mi? Etkiler ise; neden müziği motivasyonu arttırmak için kullanmayalım ki?
Müziğin Motivasyona Etkileri
Diyelim ki güne iyi başlamadık, kendimizi iyi hissetmiyoruz, çalışmak hiç içimizden gelmiyor ama işler bizi bekliyor. O zaman ne yapıyoruz, hemen takıyoruz kulaklığımızı kulağımıza; bize iyi gelecek, stres / kaygı gibi duygu durumlarımızdan arındıracak, çalışma isteği uyandıracak; üretkenliğimizi, yaratıcılığımızı ve konsantrasyonumuzu arttıracak bir müzik seçiyoruz, sonra olanları izliyoruz. Bakalım müzik verimliliği nasıl etkiliyor? Bir de bakıyoruz ki, işler birer birer azalmış ve çalışırken zamanın nasıl geçtiğini anlamamışız bile :)
Müzik motivasyon ilişkisi ile ilgili, Çorum’da bir tekstil fabrikasında yapılan çalışma "müziksiz, sevilen müzikte ve sevilmeyen müzikte" olmak üzere 35 çalışan üzerinde uygulanmıştır. Uygulamada cinsiyet, yaş, deneyim; belirleyici faktörler olarak ele alınmıştır. Analiz sonuçlarında; cinsiyetin verimliliğe etkisinin olmadığı, yaş ve mesleki deneyimin verimliliği etkilediği ortaya çıkmıştır. Genç ve deneyimsiz çalışanların müzikli ortamda, müziksiz ortama göre daha verimli çalıştığı belirlenmiştir. Böylece; müzik ve motivasyon arasında ilişki olduğu, müziğin verimliliğe etkileri olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır.
“İyi ama çalışırken müzik dinlemek dikkatimi dağıtıyor” diyenlerinizi duyar gibiyiz. Bu durumda seçtiğiniz müziğin türü önem kazanıyor. Kişiden kişiye farklılık göstermekle beraber, bu konuda araştırmalardan yararlanmak mümkün. SanalUzman ailesi olarak, sizinle birkaç araştırma sonucunu paylaşacağız.
Aslında müzik doğada mevcut. Araştırmalara göre; kuş, şelale, akarsu, yağmur sesi gibi süreklilik arz eden “ambiyans” sesler, üretkenlik ve duygu durumu üzerinde olumlu etkilere sahip. Yeni bir şey öğrenirken, şarkı sözü olmayan müzikleri dinlemekte fayda var. Ancak kendini tekrar eden, iyi bildiğiniz bir şey üzerinde çalışıyorsanız sözler dikkatinizi dağıtmayacaktır.
2006 yılında Ergonomics’in yaptığı araştırmaya göre; süreklilik arz eden gürültüler, katılımcılar tarafından “en az rahatsız edici” olarak bulunuyor. Örneğin; yoğun yağmur sesi odaklanmayı kolaylaştırıyor fakat caddeden geçen araba sesi, korna sesi gibi kısa süreli sesler dikkati dağıtıyor. Kolayca ayırt edilen ve anlaşılan bir konuşma sesi ise; kısa da olsa uzun da olsa katılımcılar tarafından rahatsız edici olarak nitelendiriliyor.
2012 yılında The Journal of Consumer Research’ın çalışmasına göre; çevresel doğal gürültülerin, doğru ses aralığında (70 desibel – yaklaşık elektrik süpürgesi sesi) dinlenmesi yaratıcılıkta olumlu etkiye; gereğinden fazla yüksek ses aralığında dinlenmesi ise (85 desibel – çöp kamyonundan biraz daha gürültülü) olumsuz etkiye sebep oluyor.
Evet; gün içinde farklı tarzlarda müziğe gereksinim duyabiliriz. Belki de kendimize sormamız gereken soru, motivasyonu arttırmanın yolları söz konusu olduğunda, doğru zamanda doğru seslerin varlığından, müziğin gücünden yararlanıp yararlanmadığımız. Karmaşık bir iş yapıyorsak tamamen sessizlik belki çok daha iyi gelebilir. Bizim önerimiz; araştırma sonuçlarından yararlanarak ve kendinizi tanıyarak en doğru seçimi yapmaya çalışmanız yönünde.
Peki siz çalışırken müzikten faydalanıyor musunuz? Ne tür müzikler çalışma esnasında size iyi geliyor? Aşağıda yer alan “Yorum Yaz” bölümümüzden tavsiyelerinizi bekliyoruz :)
Henüz yorum bulunmamaktadır.