Post

Web Sitesi Tasarımı Yaptıracaklara İpuçları

“Web Sitesi Hakkında Merak Ettikleriniz” başlıklı yazımızda, web sitesi yaptırırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, değinmiştik; dilerseniz tekrar göz atabilirsiniz. Bu makalemizde de, etkili web sitesi için görsel tasarım nasıl olmalı, tasarımcınızdan neler beklemelisiniz, iş ilanı açarken açıklamanızda nelerden bahsetmelisiniz; 10 maddede özetleyerek incelemeye çalışacağız. Hemen başlamaya ne dersiniz?

 

Web Sitesi Tasarımı Nasıl Olmalı?

 

1. Doğru Tasarım

Web sitenizin hatasız çalışması çok önemlidir. Bunun için yazılımsal alt yapının doğruluğundan sonra tasarımın doğruluğu gelir. Aşağıda bahsedeceklerimiz, doğru tasarımın olmazsa olmazlarıdır. Haydi, devam edelim.

 

2. Amacın ve Hedef Kitlenin Belirlenmesi

Her web sitesinin amacı olmalıdır. Amacının ne olduğu belli olmayan web sitesinin başarılı olması mümkün değildir. İşveren olarak ilk önce amacınıza ve hedef kitlenize karar vermelisiniz. Genelde yapılan hatalardan biri de, herkese hitap etmeye çalışmaktır. Herkese hitap etmeye çalışarak reklam bütçenizi heba etmemeniz, vizyonunuzda sorun yaşamamanız için pazar araştırması ve rakip analizi yaparak hedef kitlenizi belirlemeli; reklamlarınızı doğru zamanda, doğru yerde, doğru kişiye göstermelisiniz. Ayrı bir yazı konusu olmakla birlikte; hedef kitlenin karakteristiği, bilgi öncelikleri, önceki internet deneyimi, bilgisayar/web tarayıcı özellikleri; yönünüzü çizmenizde rol oynayacaktır. Tüm bunlar belli olduktan sonra tasarımcınıza net bir şekilde anlatmalısınız ki, o da mesajı hedef kitlenize eksiksiz iletebilsin. İş açıklamanızda bunlara ek olarak; tasarımcınızın nasıl bir şey istediğinizi tam olarak anlaması için; beğendiğiniz web sitesi tasarımlarını da paylaşabilir, fikir alışverişinde bulunabilirsiniz.

 

 

3. Sadelik

Amaç ve hedef kitle belirlendikten sonra, siteye eklenecek her şey (imaj, metin, renk vb.) amaca hizmet etmelidir, hedef kitleyi yakalamalıdır. Tasarımcının bunu aklından hiç çıkartmaması gerekir. Mesajın net olarak verilebilmesi için sadelik tercih edilmelidir. Şunu unutmayın; her şeyi birden anlatmak isterseniz hiçbir şey anlatamazsınız. Sitenizde aranan şey kolaylıkla bulunabilmelidir. Ziyaretçilerinizden %80’inin sitenin %20’sini kullanacağını hesaba katarsak (80-20 kuralı), karmaşıklıktan ne kadar uzak durur ve anlaşılır olursanız hedefinize ulaşmanız o kadar kolaylaşır. Son zamanlarda minimalist tasarımların daha çok tercih edildiği görülmektedir. Bu da; amaca doğrudan katkısı olmayan, dikkat dağıtan tüm unsurların (hava durumu, döviz bilgileri, her yerden çıkan reklamlar / pop-up’lar, gereksiz görseller vb.) kaldırılması anlamına gelmektedir; mutlaka kullanılması isteniyorsa da hiyerarşiye dikkat edilmelidir; yani asıl anlatılmak istenenler ön planda, diğerleri ikincil planda gösterilmelidir.

 

Ziyaretçilerin telefonla desteğe ihtiyaç duymadan kararlarını verebilmelerini sağlamak, satış odaklı web siteleri söz konusu olduğunda satın alma taleplerini ânında karşılayabilmek önemlidir. Mümkün olduğunca az adımda amaçlarına ulaşabilmeleri için seçenekleri ve sayfa sayısını azaltmak işe yarayabilir. Tasarımın genel görüntüsü, satışlarınızı direkt olarak etkileyecektir.

 

4. İşlevsellik

Bir işveren olarak; sitenizin gözünüze güzel görünmesinden çok, işlevsel olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Evet, tasarım güzel olabilir; ama ürününüzün / fikrinizin satılmasına, kurumsal imajınızın iyileşmesine, kısacası amacınıza ulaşmanıza katkı sağlamıyorsa sadece tasarımın güzelliği hiçbir şey ifade etmeyecektir. Bu konuda tasarımcınızın fikirlerini de dinlemenizi öneririz.

 

5. Dinamizm

Sitenizde geçirilen sürenin artması için, ziyaretçilerin sıkılmaması gerekir, bu da dinamik tasarım ile mümkündür. Fakat dinamizm; sitenize girildiğinde dikkati dağıtacak bir müziğin, hareketli bir arka planın olması demek değildir. Tekdüze giden, monotonlaşan görüntülerden kaçınmak gibi yollarla da dinamizm yakalanabilir. Artık tercih edilmeyen Flash kullanımından da kaçınılmalıdır. Tasarımcınız tarafından güncel tasarım dili ne kadar takip ediliyorsa o kadar iyidir.

 

6. Özgünlük

Özgün tasarım, benzerlerinizden ayırt edilmenize yarar. Hazır web sitesi kullanmak istediğinizde, başkalarının da kullanıyor olabileceğini hatırlamalı ancak; alışılmışın çok dışına çıkmamaya da özen göstermelisiniz. Kimse, anlaşılmayan bir siteyi anlamaya çalışmakla zaman geçirmek istemez. Sitenizde genel olarak; başlık alanı (header), slider, arama alanı, sayfa altı (footer), menü alanı, bloklar ve vitrin alanı olacaktır. Menü ve içeriğin aşina olunan yerleşimleri aşağıdaki gibidir. Bunlardan birini tercih etmeniz; yapıya alışkın olan ziyaretçilerinizin, kolayca yönlerini bulmalarını ve sitenizde keyifle vakit geçirmelerini sağlayacaktır.

  • Menü üstte, içerik altta
  • Menü solda, içerik sağda
  • Menü sağda, içerik solda

 

 

7. Uyum

Web sitesinin, tekil sayfaların anlamlı şekilde bir araya gelmesiyle oluştuğunu düşündüğümüzde; sayfaların birbiri içinde uyumlu olmasına dikkat edilmelidir. Diğer sayfaya geçildiğinde başka siteye geçiş yapmış gibi olmamalıdır. Aynı şekilde görsellerle içerikler uyumlu olmalıdır, birbirini desteklemelidir. Sitenin arka planı ile görsellerin uyumunu da sağlamak gerekir. Görsel, arka planın üzerinde hem sırıtmamalı hem de kaybolmamalıdır. Örneğin çok karışık bir arka planın üzerine bol öğeli bir görsel yerleştirildiğinde, görseli seçmek zorlaşacaktır.

 

8. Görsel ve Metin Kullanımı

Görseller de metinler de doğru yere uygun şekilde yerleştirilmelidir. Vurgulanmak istenilenin ön plana çıkabilmesi için boşlukların nasıl kullanıldığı önemlidir. Çok büyük boyutlu görsellerin yüklenmesi zor olacağı için sitenin açılış hızını yavaşlatacaktır. Ziyaretçilerin siteyi terk etmemeleri için site hızı iyi olmalıdır. Örneğin fotoğrafçı için hazırlanan web sitesinde, fotoğraf portfolyosunun ön planda olması için fotoğraflar sayfada küçük olmamalıdır ama hız unsuru gözetilmelidir.

 

Ayrıca; metinlerin kolay okunabilmesi, gözü yormaması açısından; açık zemin üzerine koyu yazılması, orta boyutta olması, bol başlıklarla kategorilere ayrılmış olması iyi olacaktır. Butonların üzerine yazılan yazılar birden fazla anlama gelip kafa karışıklığı yaratmamalı (örneğin oturum açmak için kullanılacak bir butonun üzerine “oturum açma” yazarsanız, olumsuz olarak da algılanabilecektir), ve yönlendirileceği yerle ilişkili olmalıdır (mesela satış yapılan bir sitede alacağınız ürünün üzerine tıkladığınızda başka bir ürünün değil, ilgili ürünün sayfasına yönlendirme yapılmış olmalıdır.) Farklı butonlarda, sekmelerde birbirine çok benzer başlıkların kullanımı da (giriş yap, oturum aç gibi), yine karışıklık yaratacaktır.

 

Metinler için metin yazarı ile çalışmanız; işinizi çok kolaylaştıracaktır. Böylece; amacınıza hizmet eden, özgün, arama motorlarında üst sıralarda çıkmanızı sağlayacak içeriklere sahip olabilirsiniz. Hedef kitlenize hitap eden kaliteli içerik, ziyaretçilerinizin sitenizde kalıp kalmayacağını belirleyen en önemli etkenlerdendir. Ayrıca web sitenizin yazım hatalarından arınmış olması, güvenilirliğini arttıracaktır.

 

9. Renk Seçimi

Hep denir ya renklerle zevkler tartışılmaz diye… İşte site ve logo renklerini seçerken yapılan hatalardan biri de zevke göre renk seçmeye çalışmaktır. Aslında her rengin insanlar üzerinde yarattığı bir algı vardır ve renkler satın almada büyük rol oynar; marka bilinirliğiyle, akılda kalıcılıkla bağlantılıdır. Akılda kalıcılıkla da güven doğru orantılıdır. Sektörünüze göre renk seçimi ile daha çok ziyaretçi çekebilir, alışverişe yönlendirebilirsiniz. Aynı zamanda; yan yana kullanılan butonlarda renk kullanırken, asıl yönlendirilmek istenenin renginin canlı olmasında fayda vardır. Renklerin anlamları hakkında detaylı bilgi almak için “İş Hayatında Renklerin Anlamları” başlıklı makalemize göz atabilirsiniz.

 

 

10. Yabancı Dil Kullanımı

Sitenizin ziyaretçilerinin sadece Türkçe bilenlerle sınırlı kalmasını istemiyorsanız, özellikle ithalat ihracat şirketiyseniz ya da yabancı ortaklarınız varsa; birden fazla dildeki versiyonlarını hazırlamanız yararınıza olacaktır.

 

Siz de web siteniz için çalışacak doğru tasarımcıyı / yazılımcıyı / metin yazarını bulmak istiyorsanız vakit kaybetmeden SanalUzman’a göz atmaya başlayın.

 

SanalUzman  Ekibi

SanalUzman Ekibi

İşverenle uzmanı buluşturan e-ticaret platformu

Henüz yorum bulunmamaktadır.

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapın.