Post

İşverenler, "Freelance Çalışanlar ile İşbirliğine” Hazır mısınız?

Bir işveren, çalışanından maksimum faydayı almak ister. Üstelik bu çalışan bir freelancer yani serbest çalışan ise; işverenin gözünün önünde olmadığı için, çalışıp çalışmadığı konusundaki şüpheden dolayı beklenti daha da yüksek olur. Peki onların başarısına, dolayısıyla da kendi başarılarına katkı açısından işverenlerin görevleri olmayacak mı? Tabii ki olacak :) Bu makalemizde; freelance çalışan uzmanların daha verimli olabilmeleri, karşılıklı fayda sağlayabilmeleri için “işverenlere düşen görevler nelerdir”, inceleyeceğiz ve işverenlere freelance çalışanlar ile işbirliği yapmak konusunda davette bulunacağız.

 

İşverenlere Düşen 5 Önemli Görev

 

1. Freelancer’ınıza Güvenmek

Tabii ki seçiminizi yaparken dikkatli olmalısınız. Bu aşamada size ipucu olabilecek bazı noktalar vardır. Mesela freelancer adayınızın e-postalarına / telefonlarına cevap verip vermemesi ya da ne kadar süre sonunda dönüş yaptığı, teklif ettiği ücretin piyasa fiyatına uygun olup olmadığı, verdiği süre ile işin yapılma süresinin doğru orantılı olup olmadığı, kendi web sitesinin kalitesinin ne durumda olduğu, referanslarının nasıl olduğu, samimiyette aşırıya kaçıp kaçmadığı vb. size hem karakteri hem de yapacağı işin kalitesi açısından fikir verecektir. Bu konuda daha detaylı bilgi için “Freelancer Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?” başlıklı makalemizden yararlanabilirsiniz. Ancak tüm bu aşamaları olumlu olarak atlattıktan sonra freelancer’ınıza güvenmeniz ve bunu ona hissettirmeniz, daha verimli sonuçlar almanız açısından çok faydalı olacaktır.

 

2. Doğru Brief Vermek

Brief vermek; birçok işverene zaman ayırması zor, gereksiz bir iş gibi gelebilir fakat emin olun ki; vereceğiniz doğru brief, sizi yanlış anlaşılmalardan ve daha sonrasında bundan kaynaklı yaşayacağınız zaman, para, emek kaybından koruyacaktır. Doğru brief'i nasıl verebileceğiniz, böylece freelancer'ınızın işini kolaylaştırırken aynı zamanda çalışmanın hızlı / istediğiniz gibi ilerleyişine nasıl katkıda bulunabileceğiniz konusunda ayrıntılı bilgi için "Doğru Brief Vermek için 8 Altın Kural" başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

 

3. Sürekli Değişikliklerden Kaçınmak

Uzmanınıza brief vermeden önce hedef kitlenizi, amacınızı, vermek istediğiniz mesajı vb. detaylıca düşünüp; brief verdikten sonra çok mecbur kalmadıkça değişiklik yapmamaya, yapacaksanız da sık sık yapmamaya özen göstermenizi tavsiye ederiz. Sizinle belli bir ücrete anlaşmış uzmanınızı hem emek hem harcadığı zaman bakımından zor durumda bırakmamak sizin de yararınıza olacaktır.

 

4. Freelancer'ların Çalışma Şeklini Anlamak

Çalışanınızın her an gözünüzün önünde olmasının verimli çalışması anlamına gelmediğini ve ofis dışında çalışmasının da işini yapmadığı anlamına gelmediğini kabul edin. Themuse.com'daki verilere göre, çalışanların ½77'si evden çalışma sayesinde daha verimli oluyorlar. Nasıl mı? Şöyle düşünün:

Freelance çalışma sayesinde uzmanınız birçok avantaja sahip olacaktır. Örneğin; işe gelmek için yolda trafikte harcayacağı eforu işine sarf edecek, stressiz ve kendini hazır hissettiğinde başlayacağı ve ofisteki dikkat dağıtıcılardan uzak olacağı, rahat hissettiği kıyafetler içinde olacağı için işine rahatlıkla odaklanabilecek; daha kısa sürede, daha verimli işler ortaya çıkaracaktır. Arada dışarı çıkıp temiz hava almak, kısa yürüyüşler yapmak gibi kaçamaklar da bu verimliliğe katkı sağlayan en büyük etkenlerdir. Üstelik kimi çalışanlar kalkar kalkmaz bilgisayar başına oturup işlerini erken bitirirken, kimileri kahvesini içmeden ayılmadan başlayamayabilir fakat geç saatlere kadar üretken kalabilir. Herkesin bünyesi ve odaklanabildiği saatler farklıdır. Bu nedenle işverenlerin herkesi aynı olmaya zorlamamaları, birkaç saatin hesabını yapmamaları; kendilerine avantaj olarak dönecektir.

 

 

Saatlerce bilgisayar başından kalkmadan verimsiz çalışmak mı yoksa, motivasyon sağlayıcı molalar verip, aktivitelerde bulunup en faydalı olunabilecek zaman dilimlerinde çalışmak mı? Hangisi kulağa daha mantıklı geliyor? "Freelancer'larla Çalışmanın Avantajları" başlıklı makalemizden, daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

 

5. Ücret Konusunda Kendinizi Freelancer'ın Yerine Koymak

Freelancer'lar belli bir ofise bağlı çalışmadıkları için her ay düzenli bir maaşa sahip değillerdir. Dolayısıyla, o ay ne kadar iş alabilirlerse o kadar kazanç sağlayacak olmalarının ve bu belirsizlik nedeniyle plan yapamamalarının getirdiği stresi mutlaka yaşayacaklardır. Bir işveren olarak kendinizi uzmanınızın yerine koymanız, yapacağı işin ederine / piyasa fiyatına göre hak ettiği ücreti kendisine sağlamanız, ödemeyi zamanında yapmanız; yaptığı işe daha özen göstermesini ve daha verimli sonuç almanızı sağlayacaktır. Bu sayede memnun kaldığınız bir uzmanla başka projelerde de çalışma imkanınız olur, sürekli uzman arama derdinden kurtulmuş olursunuz.

 

 

Freelance çalışanlar ile işbirliği yapmak konusunda işverenlerin görevlerine değindik. Siz de bir şveren olarak; yaptıracağınız işi tarif edeceğiniz iş ilanını hemen açmak ve projenize en doğru uzmanı bulmak için tıklayın.

 

SanalUzman  Ekibi

SanalUzman Ekibi

İşverenle uzmanı buluşturan e-ticaret platformu

Henüz yorum bulunmamaktadır.

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapın.