Post

Amerika’da Serbest Çalışma Araştırması

Amerika’da 2016 yılı sonunda yapılan bir araştırmaya göre; serbest yani freelance çalışanlar ekonominin belkemiğini oluşturuyor ve her yıl yüz binlerce Amerika’lı serbest çalışmaya dahil oluyor. Günümüzde Türkiye’de de serbest çalışmanın her geçen gün arttığını hesaba kattığımızda SanalUzman ailesi olarak, bu araştırma sonuçlarının sizler için de ilginç olabileceğini düşündük ve araştırmanın bir kısmını alıntılarla paylaşmaya karar verdik. Hemen başlamaya ne dersiniz?

 

Freelance çalışma, giderek artan şekilde takip edilen bir kariyer yoludur ve bununla da kalmayarak küresel düzeyde birçok insan için istatistiksel açıdan, geleneksel çalışmaya göre daha çok iş doyumu sağlamaktadır. Amerika’da yapılan araştırmada Freelancer’ların %50’si, geleneksel bir işi kabul edebilmeleri için onlara ödeyebileceğimiz bir para miktarı olmadığını söylüyor. Bir diğer deyişle freelance çalışan için para kazanmak sorun olmaktan çıkıyor. Freelance çalışma daha kârlı bir kariyer yolu haline geliyor ve genç nüfus iş hayatına atıldıkça, serbest çalışan sayısının artması bekleniyor.

 

Freelance çalışma hakkında biraz daha detaylı bilgi edinmek için Amerika’nın önde gelen freelance çalışma portallarından birinin İş Geliştirme Başkan Yardımcısı olan Shoshana Deutschkron ile yapılan söyleşinin bir kısmına gelin birlikte göz atalım:

 

 

ADM: Serbest çalışan ekonomisi yani Gig Ekonomi sizce bugün nerede duruyor?

Deutschkron: Serbest çalışanlar, ABD ekonomisinin belkemiğini oluştururlar. Firmamızın Freelancers Union ile ortaklaşa yürüttüğü “Amerika’da Serbest Çalışma: 2016” adlı yakın tarihli bir araştırmaya göre serbest çalışanlar, ABD’deki iş gücünün üçte birinden fazlasını oluşturuyorlar ve yılda yaklaşık 1 trilyon dolar kazanıyorlar. Amerika serbest çalışma araştırması da, serbest çalışmanın arttığını gösteriyor; her yıl yüzbinlerce Amerika’lı serbest çalışmaya dahil oluyor.

 

ADM: Serbest çalışmada en çok geri dönüş alınan popüler program geliştirme türleri nelerdir?

Deutschkron: Yaygın olan development türleri; QuickFIX/J, JavaFX, Junos OS, MikroTik RouterOS, Lisp programming, Pylons framework, digital engineering, CUDA and HashiCorp Terraform.

 

ADM: Serbest çalışan developer’lara ödenen ortalama ücret nedir?

Deutschkron: Oranları açıklamıyoruz, ancak aşağıda, 2016’da portalımızda en yüksek saatlik çalışma ücreti oranlarına sahip en iyi 20 teknoloji becerisi sıralanmıştır.  Geliştirmeye özgü becerilere dikkat çekilmesiyle, diğer teknik becerilerle karşılaştırma yapabilirsiniz.

2016’da En Çok Kazanılan 20 Teknik Beceri:

-WAN Optimization

-Oracle Endeca Information Dicovery

-QuickFIX/j

-Wearables

-JavaFX

-IT Service Management

-Ansible (by Red Hat)

-Junos OS

-Rational Unified Process (RUP)

-MikroTik RouterOS

-Remote Sensing

-Neuro Linguisitic Programming

-Lisp Programming

-Pylons Freamework

-Digital Engineering

-Deep Learning

-CUDA

-HashiCorp Terraform

-YAML

-Xilinx Hardware

 

ADM: Programcıların ve tasarımcıların serbest ekonomiye girdikçe dikkat etmeleri gereken hususlar nelerdir?

Deutschkron: Beceriler gittikçe uzmanlaşmaktadır; özellikle teknoloji ve development (geliştirme). Teknik becerilerin yarı ömrü azalmaya ve yeni beceriler ortaya çıkmaya devam ederken, en başarılı developer’lar, kaynak bulup uzman haline gelecek olanlar olacaktır. Platformumuzda 3.500’den fazla beceri ile, müşteriler özel ihtiyaçlar için en iyi uzmanları bulabilir; bu nedenle bir freelance developer mutlaka eğitim almalıdır.

 

ADM: Freelancer çalıştıranlar için avantajlar ve tuzaklar nelerdir?

Deutschkron:

Avantajlar:

-Basit ve hızlıdır.

-Müşteriler 60 sn. içinde bir iş ilanı verebilir ve birkaç dakika içinde freelancer bulabilirler.

-Bir işin süresi ortalama 3 gündür. (Farklı başvuru sahipleriyle görüşmeler hesaba katılarak.)

-İşletmeler için ortalama %40 tasarrufludur.

-Freelancer’la çalıştığınızda, sadece ihtiyacınız olan uzmanlık için ödeme yaparsınız; ekstra işler için değil.

-Algoritmalar, işinizde başarılı olması muhtemel freelancer’ları belirleyebilir ve sizin için onları ön plana çıkarabilir.

 

Tuzaklar:

-Şartlı işgücü, işgücünde daha yaygın bir rol oynamakla birlikte İK, toplam yetenek tedarikine daha iyi bir bakış açısı sağlayacak yeni özelliklere ihtiyaç duyacaktır.

-Şirketler, mevcut işgücünü arttırmak için giderek serbest yeteneklere yönelirken, bu şekilde işe giriş nispeten yeni ve bu nedenle belirsizlik bazıları için bir engel oluşturuyor. Freelance çalışma arttıkça, işe alım yöneticileri kendilerini bu yeni çalışma biçimine alıştırmaya çalışıyorlar.

-Tecrübeli developer’ların, gülünç derecede düşük saat ücretleri ile yeni başlayan freelancer’ları kenara itmeleri çok kolay; deneyimli developer’lar daha yüksek oranda ücretler talep etseler de çalışabiliyorlar.

-Müşteriler kalite istiyor ve sadece en ucuz fiyatlarla serbest çalışanlar aramıyorlar. İşi daha iyi yapabilen, daha deneyimli bir serbest çalışan için daha yüksek bir fiyat ödemeleri gerektiğini biliyorlar. Projeyi kazanan serbest çalışanların sıklıkla, sürecin ilerleyen zamanlarında ve yüksek oranlarda başvurduklarını keşfettik fakat seçildiler; çünkü deneyim açısından açıkça daha iyiler. Geri bildirim ve müşterilere yardımcı olacak diğer sonuç belgeleri; kimin en iyi performansa sahip olduğunu arayanlar için anahtar.

 

Freelance developer tarafından yakınlarda yapılan paylaşım: “Ayırt edilmek için ihtiyacınız olan şey, gerçekten kaliteli bir ürün önermek ve kendinizi hazır bulundurmak.” Ron Zvagelsky, Developer.

 

 

ADM: Freelance çalışmanın geleceği nedir?

Deutschkron: Büyük ABD şehirlerinde, artan bir beceri boşluğu var; özellikle teknik anlamda. Daha fazla online iş olduğunda, işlerin yapılması birkaç ay sürebilir. Aynı zamanda, bu şehirlerin dışında da iş arayan çok yetenekli serbest çalışanlar var. Teknoloji – ve serbest çalışmaya uygun web siteleri – konumu önemsiz kılarak, mesafeler arası köprü kurmaya yardım ediyor.

 

Amerika’da serbest çalışanların %73’ü, teknolojinin freelance iş bulmayı kolaylaştırdığını söyledi. Amerika’da freelance iş yapılan web sitelerinde; yapılan işlemlerin %96’sı, 50 mil uzaklıktaki alıcılar ve satıcılar arasındadır ve ortalama mesafe yaklaşık 1.000 km.’dir.

 

Amerika’daki serbest çalışmaya göre; serbest çalışanların %84’ü daha iyi günlerin ileride olduğunu görüyor ve çoğunluğu (%73’ü), teknolojinin serbest çalışmayı kolaylaştırdığını kabul ediyor.

 

Serbest çalışma algıları da değişiyor. Serbest çalışanların %59’u, serbest meslek piyasasının üç yıl öncesine göre değiştiğini ve geliştiğini düşünüyor. Bunların %63’ü, kariyer olarak serbest mesleğe dair algılamaların daha pozitif algılandığını ve %60’ı, serbest meslek hayatının kariyer olarak daha saygın hale geldiğini söylüyor.

 

 

Evet, hep birlikte Amerika’daki araştırmayı inceledik. Günümüzde Türkiye’de freelance çalışma da gittikçe yaygınlaşıyor. Siz de SanalUzman’da uzman olarak yer alın, freelance çalışmanın avantajlarından yararlanın.

SanalUzman  Ekibi

SanalUzman Ekibi

İşverenle uzmanı buluşturan e-ticaret platformu

Henüz yorum bulunmamaktadır.

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapın.