Post

Yöneticilere 20 Başucu Kitabı

Yöneticilik; birçoğumuzun hayalini kurduğu, erişmek istediği, bir o kadar da beraberinde sorumluluk getiren bir unvan. İyi bir yönetici olmakta, hedefe ulaşmakta, hatta elde edilenleri korumakta birden fazla etken var. Bu etkenleri doğru yönetebilmek için birtakım önemli adımlar atmak gerektiği tartışma götürmez bir gerçek. İşte bütün bu süreçte kendini geliştirmek de, önemli bir kavram. Biz de SanalUzman ailesi olarak bunun farkında olan yöneticiler ve yönetici adayları için yol gösterebilecek, başucu kitabı olabilecek önerilerimizi, tanıtım bültenlerinden alıntılarla derledik.  Büyük başarılara imza atmanız dileğiyle, keyifli okumalar…

 

Yöneticilere ve Yönetici Adaylarına Kitap Tavsiyeleri

 

1. Kendi İşini Kurmak İsteyen Girişimcinin El Kitabı 2.0 – Guy Kawasaki

Sermaye oluşturmaktan doğru insanların işe alınmasında, konumlanmadan bir marka yaratmaya, yönetim kurulunu yönetmekten çevrenin genişletilmesine kadar bu kitap bir girişimcilik sanat rehberi olacaktır. 

Bu kitap kimler için?

  • Geleceğin büyük şirketlerini garajlarda yaratan delikanlılarla genç kızlar için.
  • Kurumsal şirketlerde çalışıp da yepyeni ürün ve hizmetleri piyasaya süren yürekli ruhlar için.
  • Okullar, vakıflar ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar kuranlar için.

 

2. Girişimcinin El Kitabı / Adım Adım Bir Şirket Kurmak – Steve Blank Bob Dorf

"Başarılı girişimcilerin rehberi olan bu kitap, Özyeğin Üniversitesi Girişim Fabrikası'nda da ana başvuru kaynağımız. Girişimcilik devrimi başlıyor, yerinizi alın..." Hüsnü Özyeğin, Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Kurucusu

"Elinizde tuttuğunuz bu kitap girişimciliğin kurallarını açıklayan en değerli rehberlerden biri. Dünyanın önde gelen üniversitelerinde ders kitabı olarak okutulması da bunun önemli bir göstergesi. Kapsamlı olduğu kadar okunması da kolay olan bu kitaptaki önerileri kendi yolculuğunuzda hayata geçirmek isteyeceksiniz. Yolunuz açık olsun..." Süreyya Ciliv, Turkcell Ceo'su

 

3. Eyvah, Yönetici Oldum! – Özden Aslan

Uzun zamandır beklediğiniz gün geldi ve artık yönetici koltuğundasınız. Peki ya bundan sonrası? Bu sürece hazır mısınız? Yönetici olmanın gerektirdikleri nedir, tam olarak biliyor musunuz? Bunları yerine getirebilecek misiniz? Beklemediğiniz anlarda beklemediğiniz yerlerden gelecek soru ve sorunlarla baş edebilecek misiniz? 

Kendisi de bir yönetici olan Özden Aslan, yöneticilerin ve yönetici adaylarının doğru adımlar atmalarına ve yöneticilik temellerini sağlam inşa etmelerine yardımcı olmak üzere hazırladığı Eyvah, Yönetici Oldum! ile sadece bu soruları yanıtlamakla kalmıyor, aynı zamanda kendine has bir kurgu ve anlatım tarzı ile yöneticilere ve yönetici adaylarına roman tadında bir kılavuz kitap sunuyor.

 

4. Yeni Yöneticinin El Kitabı – Prof. Dr. Acar Baltaş

“Lider, Potansiyeli Performansa Çeviren Kişidir.“ Çalışanları ikna etmek, ilham ve heyecan vermek, onları harekete geçirmek için yol ve yöntemler içeren Yeni Yöneticinin El Kitabı, başarıya ulaştıracak değerli anahtarlar sunuyor. Bilinmelidir ki yöneticilik pozisyonundaki başarı, astların başarısına bağlıdır. Böylece uygulamaların dışında bazı özellikler taşıyan yönetim yöntemleri, üstlerinizin ve astlarınızın saygınlığını artıracaktır.

 

5. Yöneticilerin Yaptığı En Büyük 22 Hata – James K. Van

*Kendi Alanınızdaki Gelişmelerin Gerisinde Kalmak*Özellerine Sınır Koymak*Doğru ve Zamanında Karar Verememek*Kişisel Denetimlerde Yetersiz Kalmak*İşin Anlaşılıp, Yönetilip, Başarıldığından Emin Olamamak*Detaylarla ve Başkalarının İşleriyle Vakit Kaybetmemek*Kendi Performansını Mantıklı Olarak Değerlendirmemek *En Azla Yetinmek*Yöneticilik Sıfatını Kişisel Kazançlar İçin Kullanmak...

 

6. Yönetimde Başarı İçin Altın Kurallar – Mustafa Gümüş

Bu kitabın hazırlanmasındaki amaçlardan birisi, uzmanlık alanı yöneticilik olmayan, yöneticilik eğitimi almamış, ancak şöyle veya böyle bir örgütte yöneticilik yapmakta olan veya ileride yapması muhtemel olan kişilere, yöneticilik yaparken daha etkin olabilmeleri gereken yöneticilik niteliklerini, kavramlarını, pratiklerini kısa ve öz olarak verebilmektir. Kitabın hedeflediği ikinci ve daha büyük bir kesim ise; geleceğin yöneticileri olacak gençlerdir. Bu grup içerisinde kuşkusuz önemli bir bölümü üniversite gençliği oluşturmaktadır. Gençlere bir vizyon, misyon kazandırmak, gerek mesleklerinde gerekse yaşamlarının tüm yönlerinin yönetilmesinde onlara ışık tutabilmek önemli bir başka noktayı oluşturmaktadır.

 

7. Başarı Taktikleri – Tahsin Akyıldız

Efendim, ben hayatımda sürekli olarak başarısızlık yaşıyorum. Sizce başarının sırrı nedir?"

"Başarının sırrı iki kelimedir..."

"Peki, o iki kelime nedir efendim?"

"Doğru kararlar."

"Peki, efendim, doğru kararları nasıl alabilirim?"

"Tek kelimeyle."

"O nedir peki?"

"Tecrübe."

"Ama bu tecrübe nasıl elde edilebilir."

"O da iki kelime ile..."

"O iki kelime nedir peki?"

"Yanlış kararlar..."

 

8. Strateji Yasaları – David B. Yoffie, Michael A. Cusumano

Strateji Yasaları, her seviyede yönetici ve girişimcinin, kariyerleri boyunca temel sorunlara benzer şekillerde yaklaşmış olan Bill Gates, Andy Grove ve Steve Jobs'tan strateji konusunda öğrenecek çok şeyleri olduğunun kanıtı. Çünkü Yoffie ve Cusumano büyük bir stratejist olma özelliğinin doğuştan gelmediğine inanıyor ve mercek altına altıkları üç büyük ismin daha stratejik düşünmeyi ve bu stratejileri taktik ve organizasyonel düzeyde etkin biçimde hayata geçirmeyi zaman içinde öğrendiklerini belirtiyor.

 

9. Ya Strateji Ya Toksik Domates – Sait Aytemur

Büyük savaş ustası Sun Tzu'nun yol arkadaşlığıyla rekabetin ve başarının olmazsa olmazlarından strateji kavramını çok farklı yönleriyle ele alan Sait Aytemur'un son kitabı Ya Strateji Ya Toksik Domates MediaCat Kitapları tarafından yayımlandı.

 
Daha önce de MediaCat Kitapları'ndan çıkan Alametler Farikalar, Quick Cut ve Reklamın İyisi Kötüsü Olmaz kitaplarını kaleme alan Sait Aytemur, iş dünyasında rakiplerin kafasını bulandıran, şaşırtan, onlara yollarını kaybettiren bir stratejist olabilmeniz için farklı markalar ve farklı sektörlerden ufkunuzu açacak engin deneyimlerini ve dünya savaşlarından sinema ve edebiyat dünyasının karakterlerine kadar uzanan çok ilginç örnekleri sizlerle paylaşıyor. Bir marka, bir ürün strateji olmadan yaşayabilir mi? Strateji de savaş gibi bir taktikler bütünü mü? Gerilla taktikleri stratejinizin bir parçası olabilir mi?

 

10. Rakiplerinizi Çıldırtmanın Yolları – Guy Kawasaki

İçinde bulunduğumuz yoğun rekabet çağında, rakiplerinizle çok daha fazla "ilgilenmeniz" gerekiyor. Onları çıldırtıp saç baş yoldurtamıyorsanız, pek yakında onlar sizinle "ilgilenecek" demektir. İş dünyasının strateji dehası Guy Kawasaki bu kitabında, rekabet gücünüzü arttıracak yaklaşımlar ve pratik yöntemler sunuyor. Apple Computer markasını yaratan isimlerden biri olan Kawasaki üretim, satış, pazarlama ve insan kaynakları alanında çok değerli bir hazinenin kapısını açıyor. Bu kitabı, rakipleriniz okumadan önce okumanızda, anlamadan önce anlamanızda, uygulamadan önce uygulamanızda yarar var. Şimdi, rekabette üstünlüğü ele geçirmeye doğru büyük bir adım atmanın size topu topu ne kadara mal olacağını görmek için fiyat etiketine bakın ve doğru kasaya...

 

11. İyi’den Mükkemmel Şirkete, Kalıcı Başarıya Ulaşmanın Yolları – Jim Collins

Yazar Jim Collins, 5 yıl önce bu sorularına cevap bulmak üzere araştırma ekibindeki arkadaşları ile beraber ABD kökenli 1400'ün üzerinde şirketi inceledi. İşte bu kitap, vasat bir şirketin nasıl mükemmel ve aynı zamanda kalıcı başarılar elde eden bir şirkete dönüşebileceği konusunda, evrensel boyutta uygulanabilir araştırma bulgularını içeriyor.

Kitap, ABD'de basıldığı 2001 yılından beri "İş Hayatı Kitapları" kategorisinde, en çok satanlar listesinin başından hiç düşmedi. Yazar mükemmele ulaşmanın; ünlü CEO'lar, en son teknolojik uygulamalar veya popüler değişim tekniklerini uygulamakla değil, doğru insanlarla doğru hedefe odaklanmış disiplin kültürünün hakim olduğu bir ortam yaratmakla gerçekleşebileceğini söylüyor. Bu savını da örneklerle ve gerçek şirket hikayeleriyle süslüyor. Jim Collins'e göre mükemmele ulaşma yolculuğunda değişim süreci, ilk aşamada enerji istemesine rağmen bir kez ivme kazandığında, aldığı enerjiden çok daha fazlasını geri veriyor. Bu nedenle vasatlığın içinde boğulmak yerine her organizasyon, kitabın sunduğu pratik yol haritasını takip ederek uzun dönemli mükemmelliğe ulaşabilir.

 

12. Sürdürülebilir Büyüme / İnsanlar, Gezegen ve Kâr – Peter Fisk

Dünyamız giderek yaşanması zor bir yer haline geliyor. Kırılgan ekonomiler, iklim değişikliği, doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesi, etik sorunlar, iş dünyasına ve büyük şirketlere duyulan güvensizlik… Toplumsal ve çevresel sorunlar her zamankinden daha fazla önem arz ediyor. Tüketiciler koşulların iyileşmesi için daha fazla sorumluluk almak durumundalar.


İş dünyasının en deneyimli stratejistlerinden biri olan Peter Fisk, günümüz CEO'larına ve şirket yöneticilerine bir yandan finansal olarak kârlı bir büyüme sağlarken, diğer yandan dünyanın geleceği ve insanlar için "iyi" adımlar atabilmenin ipuçlarını veriyor, farklı bakış açıları ve yepyeni çözüm yolları öneriyor. Sürdürülebilir Büyüme - İnsanlar, Gezegen, Kâr; günümüz iş dünyasının CocaCola, Danone, Nike, Microsoft, Google, Ikea gibi önde gelen şirketlerinin çevre konusunda karşılaştıkları zorlukları ve bunlarla nasıl başa çıktıklarını ayrıntılı örneklerle ortaya koyuyor.

 

13. Büyüme Yönetimi / Güçlü Şirket, Başarılı Yönetim – Colin Gray

Plansız, özellikle de kontrolsüz bir büyüme, işletmeleri şu sorunlarla yüz yüze bırakır; Sabit krizler, Azalan kar marjı, Personel devri ve moral ile ilgili sorunlar, Yoğun insan trafiğinin yarattığı karmaşa, Kontrolsüzlüğün giderek daha çok sezinlenmesi vb. 
Bu tür sorunlar, ister hizmet sektöründe isterse imalat sektöründe olsun, her işletmeyi etkileyecektir. Bu kitap, büyüme basamakları arasındaki kritik geçişlerin nasıl yönlendirilip yönetileceğini, sözü edilen ya da henüz açığa çıkmamış sorunların nasıl teşhis edileceğini ve sürecin olumsuz etkilerinden nasıl kaçınılacağını anlatmaktadır.

 

14. İnsan Yönetimi – Harvard Business Review

İnsan Yönetimiyle İlgili Hiçbir Şey Okumadıysanız Buradan Başlayabilirsiniz!

İş dünyası deyince, değişmeyen tek şey değişimdir. Ya kendimizi buna adapte etmeli ya da demode olmayı, daha kötüsü, yok olmayı göze almalıyız. Yöneticilerin genellikle zorlandıkları alanlardan biri de insan yönetimi. Yönetim tarzlarını, sorumluluk-motivasyon dengesini, iyi performans gösterecek ekipler kurmayı önemli mücadele alanlarından biri olarak görüyoruz. İnsan yönetimi alanında uzmanlaşmış isimlerin Harvard Business Review'den derlenen 10 makale, iş hayatının hangi kademesinde olursa olsun, herkes için altın değerinde. Bu kitapta hem kendilerini hem de şirketlerini değişime hazırlamak isteyen yönetici ve çalışanların ihtiyaçlarını karşılayacak fikirleri bulacaksınız.

 

15. Doğru İşe Doğru Eleman – John Finnigan

Bu kitap, yeni elemanları işe alma ve onları eğitme konusunda daha etkili olmak isteyen bölüm yöneticileri için yazılmıştır. Artan istihdam maliyetleri ve verimli çalışmayan elemanların daha az göze çarpan maliyeti, personel seçim ve eğitimini her türlü işyeri için yüksek öncelikli bir görev haline getirmiştir. "İnsan sorunları"yla etkili bir şekilde uğraşmaksa, yöneticinin işinde bulduğu doyumun başlıca öğelerinden biridir. Sanayi ve eğitim alanlarında geniş deneyime sahip bir yönetim danışmanı olan John Finnigan'ın kitabı, bu konuda uzman olmayanlar için sayısız pratik öneri içeriyor. Finnigan okuyucusunu, eleman seçme, işe alma, motive etme, yerleştirme, eğitime ve geliştirme, performans değerlendirmesi, ödüllendirme sistemleri, örgütsel gelişim ve personel temsilinin çeşitli aşamaları boyunca bir yolculuğa çıkarıyor. Şirketinde bir personel yöneticisi olsun olmasın, bölüm yöneticisinin bu alandaki sorumluluğu yadsınamaz. Her düzeyden yönetici Finnigan'ın kitabında değerli bir rehber bulacaktır.

 

16. Zaman Yönetimi / Öz Yönetim, Zaman Tuzakları, Zaman Yönetim Teknikleri – Ünver Ünlü Bayramlı

Kitap, uzun yıllar üniversitelerde "Zaman Yönetimi" dersini anlatan, çeşitli kamu ve özel kuruluşlarda yönetici ve çalışanlara "Zaman Yönetimi" konulu eğitimler veren yazarın notlarından ve mesleki tecrübelerinden oluşmaktadır.

Kitap sadece teorik bilgilerden oluşmayıp, kitabın ilerleyen bölümlerinde zaman tuzakları konusu ve zaman yönetimi teknikleri ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Her bir zaman tuzağı ile ilgili uygulamaya dair öneriler sıralanmış, zaman yönetimi teknikleri konusu da örneklerle açıklanmıştır. Kitapta zaman yönetimi konusunu en çok merak eden meslek/grup olan yöneticiler, yönetici asistanları, avukatlar, öğretmenler, öğrenciler ve ev kadınları örnek meslekler/gruplar olarak seçilmiştir. Ayrıca kitapta gündelik hayattan seçilmiş okuma parçaları ile konunun daha iyi anlaşılması hedeflenmiştir. Eser, lisans ve ön lisans düzeyindeki öğrencilere yönelik hazırlandıysa da, zamanı verimli kullanmak isteyen ve bu konuda kendini geliştirmek isteyenlere de hitap etmektedir.

 

17. Kriz Yönetimi – Richard Luecke

Her kurum krizle yüz yüze gelebilir. Böyle bir anda derhal harekete geçmek gerekir - krizin kaynağını, kapsamını tespit etmeli ve minimum zararla üstesinden gelmelisiniz.
Kriz Yönetimi size şirketinizin başına gelebilecek felaketleri önlemede ihtiyaç duyacağınız temel bilgileri sunuyor. Beklenmedik krizlerde önce istikrarı sağlamak, sonra da duruma hâkim olmak için uygulanacak tedbirlere yönelik bir çerçeve ortaya koyuyor, krizin çaresini bulmada size yol gösteriyor.

  • Kriz için hazırlıklı olmak ve krizlerden sakınmak
  • Krizi anında teşhis etmek
  • Acil durum planları oluşturmak
  • Önceki krizlerden ders çıkarmak

Bazı krizler yangın gibidir. Göz ardı edilen bir bölgede ufak çapta başlar. Duman kokusunu alıp yangını erken fark ederseniz, çok büyük bir krizi engellemiş olursunuz. Başıboş bıraktığınızda, için için yanan ateş cehenneme dönüşebilir. Sakın böyle bir şeyin sizin şirketinizin başına gelmeyeceği düşüncesine kapılmayın...

 

18. Kriz Geliyorum Der! / Kriz İletişimi ve Yönetimi - Salim Kadıbeşegil

... Özellikle kriz ortamlarında, "doğru anlaşılmak", "güvenilir olmak", "toplumsal duyarlılıkları dikkate almak", müşteri, yönetim, insan kaynakları, yatırımcı değerleri yaratmak açılarından "ölüm-kalım" meselesi haline dönüşebilmektedir. Kimi zaman tartışma ortamlarında krizlere, fırsat gibi "eş anlam" yüklemeye kalkılıyor olmasının altında bu iş sonuçlarına yönelik yaklaşımlar mevcuttur. Çünkü, fırsatlar bu değerlerle buluşulabilecek bir yönetim anlayışının sergilenmesindedir.

Yayının içeriği ile ilgili başta internet ortamı olmak üzere çok sayıda kaynak incelenmiştir. İşi, özellikle kriz yönetimi olan şirketlerin, kuruluşların sayfaları derinliğine incelenmiş ve dünya örnekleri analizlerinden yararlanılmıştır. Ülkemizde de sık sık medyada ve internet ortamında karşılaştığımız örneklerden hareket ederek yorum- analizler yapılmıştır. Dip notlar, konuya derinliğine ilgi duyanlar için kapsamlı bilgi verecek şekilde düzenlenmiştir. (Önsöz'den)

 

19. Stres Yönetimi / Hayatınızın Sorumluluğunu Almak İçin Stresi Nasıl Yönetebilirsiniz? – Arthur Rowshan

Arthur Rowshan stresle baş etme konusunda klasikleşmiş olan bu kitabında, günlük hayattan ve pratik örneklerle, kişisel stres belirtilerini nasıl tanıyacağınızı ve onların üstesinden nasıl gelebileceğinizi anlatıyor.

 

20. İş Hayatında Motivasyon – Üzeyir Garih

Bir kurumda en önemli unsur insandır. Kurumun verimli bir şekilde çalışabilmesi, insanın unsurunun en etkin şekilde yönetilmesine ve kişisel verimliliklerinin artırılması bağlıdır. Kişisel verimliliğin artırılmasında ise motivasyon önem kazanmaktadır.

Ücret, saygınlık, özel oda, özel sekreter, araba, seyahat, tatil, özel sigorta gibi motive edici unsurların yanında çok daha önemli olan; çalışılan kuruma duyulan güven ve kurum içindeki birlik-beraberlik, yardımlaşma ruhu, karşılıklı sevgi ve saygıdır. Buna birçok kurumda "şirket ruhu" adı verilmektedir. Bir kurumda şirket ruhunun yerleştirilmesi kolay değildir.

Bu ruhun yerleşmesi ancak yıllar içerisinde yönetimin inançlı, tutarlı ve sabırlı davranması, bu tavrı her düzeyde belirgin bir şekilde ortaya koyması ile mümkündür.

Bu bakımdan her bir yönetici, kişilerin değer yargılarına, yaradılış özelliklerine ve karaktere göre motivasyonun değişken olduğu göz önünde bulundurarak birimindeki bireylerin aynı zamanda eğiticisi ve gözeticisi olmalıdır.

 

Peki sizin bakış açınızı değiştiren, başarılarınızı etkileyen kitaplar var mı; varsa hangileri? Aşağıda yer alan "Yorum Yaz" bölümümüzden bizimle paylaşırsanız çok mutlu oluruz :)

 

SanalUzman  Ekibi

SanalUzman Ekibi

İşverenle uzmanı buluşturan e-ticaret platformu

Henüz yorum bulunmamaktadır.

Yorum yapabilmek için lütfen giriş yapın.